Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šaliny brázdí nový tunel. Brno spustilo ostrý provoz prodloužené trati

Nejdelším tramvajovým tunelem v Česku se v neděli ráno poprvé v ostrém provozu projely šaliny s cestujícími. Na nové trati, která vede z ulice Osová do lokality u brněnského univerzitního kampusu, pracovali dělníci od roku 2019. Koleje brázdí tramvajová linka číslo 8.

Díky dlouho očekávané prodloužené trati se při cestování uleví lidem, kteří míří do městské části Bohunice. Do lokality jezdí denně studenti, kteří směřují k univerzitnímu kampusu, i tisíce pacientů brněnské fakultní nemocnice.  Dosud jezdily k budovám pouze autobusy a trolejbusy, které v dopravní špičce nabíraly několikaminutová zpoždění. Při cestě do centra navíc lidé museli přestupovat na jiné spoje.

Na ostré spuštění dopravy novým tunelem se Brno chystalo od poloviny listopadu, kdy stavbu otestovaly první vozy. Prodloužená trasa tramvaje 8 zajistí zájemcům cestu od kampusu na hlavní nádraží za čtvrthodinu. Nové koleje s podzemní stavbou stály 1,4 miliardy korun. Samotný tunel s novou zastávkou Západní brána měří na tuzemské poměry rekordních 619 metrů.

Stavbu testovali hasiči

Bezpečnost nového brněnského tunelu si tento týden vyzkoušely záchranné složky, které si natrénovaly zásah pro případ, že by v podzemní stavbě hořelo. „Požár v tunelu představuje riziko, protože se v objektu či jeho blízkosti nachází větší počet osob. V tunelovém tělese může vzniknout takzvaný komínový efekt. Spočívá v tom, že se kouř dostává pouze do jedné části stavby. V našem případě se jednalo zastávku, kde by za normálních okolností byli lidé, které je nutné co nejrychleji dostat z místa,“ sdělil Drbně mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. 

Změna jízdních řádů

S 11. prosincem začaly v Brně současně platit také nové jízdní řády. Kromě šalinové linky 8, jejíž konečnou zastávkou je nový terminál Nemocnice Bohunice, se změní také trasa tramvaje číslo 7. „Pro zajištění přímého spojení Starého Lískovce a hlavního nádraží bude tramvajová linka 7 ze zastávky Švermova prodloužena do smyčky Starý Lískovec," informoval Dopravní podnik města Brna na webu.

Díky nové zastávce Karpatská, která vznikla na trase linek 7 a 6, pak mohl dopravní podnik zrušit autobusové linky 81 a 82. Zrušená je nově rovněž autobusová linka 61. Kompletní změny jízdních řádů jsou k nahlédnutí na webu DPMB.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky tramvaj, tunel, stavba, dopravní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaliny brázdí nový tunel. Brno spustilo ostrý provoz prodloužené trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.