Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z Brna dojedou vlaky až na vídeňské letiště. Město za službu zaplatí Jančurovi

Brno je zase o něco atraktivnější pro lidi, kteří touží po cestování do zahraničí, ale nestačím jim k tomu brněnské letiště. Město zavádí přímé vlakové spojení až na mezinárodní aeoport ve Vídni. Zajistí jej soukromá společnost Regiojet. Firmě proplatí náklady město. První žluté vlaky vyjedou příští neděli.

Brněnská radnice záměr na vybudování přímého vlakového spojení s letištěm Vídeň – Schwechat oznámila před rokem. Magistrát chce, aby se lidé dostali pohodlněji na hlavní rakouský aeoport. Doposud se tam přepravují autobusy soukromých společností nebo přestupují na letištní vlakový expres. První vlaková souprava vyrazí z Vídně v neděli 11. prosince ve 21.15 hodin. Z Brna pak pojede poprvé opačným směrem hned druhý den ve 3.48 hodin.

„Od 12. prosince 2022 do 19. února 2023 bude v závazku takzvané veřejné služby jezdit jeden ranní vlak do Vídně a večerní zpět do Brna každé pondělí, středu, pátek a neděli s výjimkou dvou svátečních dní, tedy 25. prosince a Nového roku. V období od 20. února do 10. června příštího roku bude toto spojení fungovat denně,“ prohlásila v tiskovém hlášení brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jančura porazil Gepard

O provozování linky se ucházela rovněž společnost Gepard, která vypravuje k vídeňskému letišti autobusy. Zájemce ale předčil návrh firmy Jančury, na jehož podnikání přispěje Brno kompenzaci v celkové výši 10 milionů korun. Část spojů město proplatí, zbylé budou komerční. Po půl roce povede magistrát další jednání. Za zkušební období vyjede celkem 300 spojů. „Linku budeme pravidelně monitorovat a vyhodnocovat, abychom dokázali zajistit efektivní dopravní obslužnost v obdobných parametrech po celý rok 2023,“ dodal radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Brno vyslalo historicky první vlak, který dojede až na vídeňské letiště

Historický moment pro Brno i Jihomoravský kraj. S podobnými slovy vyslali představitelé moravské metropole z brněnského hlavního nádraží vůbec poprvé vlak, který zamíří přímo až na vídeňské letiště. Zatím se jedná o pilotní jízdu. Pravidelný spoj...

V Brně je také letiště

Moravská metropole zavedla přímé vlaky na vídeňské letiště i přesto, že ve městě se nachází rovněž Letiště Brno. Z města ale odlétá ale pouze jedna přímá linka do Londýna. V příštím roce má sice přibýt spoj do italského Bergama, kterou zajistí irský nízkonákladový dopravce Ryanair v březnu, i tak se ale jedná o minimální nabídku oproti Vídni. Jihomoravský kraj přitom měl ještě před pěti lety smělé plány, že jižní Moravu spojí pravidelnými linkami s Milánem, Římem, Bruselem, Lvovem a Barcelonou, a navíc v létě se Splitem a Dubrovníkem. Nápad se ale nikdy nepovedlo přenést z papíru do praxe. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Vídeň, Letiště, Cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna dojedou vlaky až na vídeňské letiště. Město za službu zaplatí Jančurovi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.