Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnské nádraží je o něco přívětivější. V secesním sále se prodává drogistické zboží

Hlavní železniční uzel v Brně je pro cestující atraktivnější. Kdysi známou a navštěvovanou restauraci v secesním sále památkově chráněného objektu nahradila prodejna drogistického zboží, čímž se dovršila rekonstrukce levého křídla nádražní budovy. Příští rok navíc skončí oprava pravé části.

Drogérka soukromé společnosti z Německa je nejnovější akvizicí v brněnském nádraží, jež podstupuje v posledních letech změny. Nájemce budovy, firma Brno New Station Development, která má vlakovou halu pronajatou od Českých drah až do roku 2048, dokončil proměnu levého křídla. V něm je dominantou secesní sál, v němž tradičně sídlila od dob Rakouska-Uherska restaurace a v posledních letech tam mnozí mladí chodili na taneční lekce. Nyní ale místo hostů restaurace utrácí peníze v památkově chráněných prostorách s ozdobnými štuky na stěnách i na devět metrů vysokém stropě zákazníci drogerie Rossmann.

Tato část nádražní budovy byla postavena v roce 1870 soukromou Společností státní dráhy v souvislosti s vybudováním druhého železničního spojení Brna s Vídní přes Střelice, Moravský Krumlov a Hrušovany nad Jevišovkou a byla přímo určena pro nádražní restauraci, která zde nepřetržitě fungovala až do svého uzavření v roce 2012. V druhé polovině osmdesátých let prošla celá nádražní budova brněnského hlavního nádraží rekonstrukcí a od té doby restaurace nesla název 'Secese',“ sdělil železniční historik Jiří Kotrman.

FOTO: Developer pokácel všechny stromy u hlavního nádraží

Během uplynulých dní zmizely od hlavního nádraží v Brně jediné přirozené zdroje stínu - čtyři rostlé pajasany. Ze zahrádky u nádraží je nechal odstranit nájemce nádražní budovy, firma Brno New Station Development, v souvislosti s připravovanou...

Nápoje, káva či zákusky se podávaly v levé straně nádraží až do roku 2019, kdy vypukla vlaková výluka. Provoz gastronomické zařízení se už poté neobnovil. Tři roky zpět začal správce budovy rovněž s opravou objektu, který získal v roce 2008. Loni například vznikla ve venkovní části prosklená kavárna, kvůli níž padly vzrostlé stromy a bezdomovci přišli o oblíbené útočiště. Loni přibyly ve vestibulu nové lavičky, podniky, občerstvení a supermarket. Současně vznikla velká čekárna. Nyní je dlouhodobá rekonstrukce takřka u konce. Zbývá dokončení pravé části, což investor plánuje na konci jara. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Nádraží, Oprava, Budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nádraží je o něco přívětivější. V secesním sále se prodává drogistické zboží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.