Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně pustili lidi do nejdelšího tunelu pro šaliny. Přišly davy

Brno je blízko nejdelšímu tramvajovému tunelu v republice. Stavba u bohunického kampusu je po technické stránce hotová a dělníci ladí poslední detaily před ostrým provozem, jež začne v prosinci. Před slavnostním přestřižením pásky pustil dopravce do objektu mimořádně také veřejnost, což si nenechaly ujít stovky lidí.

Nová tramvajová trať z Osové ulice do lokality, v níž se nachází například univerzitní areál či Fakultní nemocnice Brno, lidé v Brně netrpělivě vyhlíží. Stavba totiž výrazně usnadní Brňanům cestování. Doposud jezdí trolejbusy a autobusy, což přináší Brňanům mnohá úskalí. Spoje totiž často končí zvláště ve špičkách v zácpách, kvůli čemuž nabírají zpoždění. Cestující navíc při cestě do centra přestupují na jiné spoje. Nyní ale cesta díky právě vznikající trase zabere na hlavní nádraží pouhou čtvrt hodinu. 

Na novou stavbu jsou lidé zvědaví, a tak v úterý nepohrdli pozvánkou dopravce na ojedinělou prohlídku tunelu. Na místo přišly stovky zájemců, kteří obdivovali technické řešení. „Jde o jedinečnou příležitost, která se nebude opakovat. Tunel bude vybaven bránou a bezpečnostním systémem a po dokončení stavby do něj nikdo nepovolaný nebude moci vstoupit,“ sdělil generální ředitel Dopravní podnik města Brna Miloš Havránek.

Do Brna přijela nová obousměrná šalina s klimatizací. Cestující sveze tunelem

Moravská metropole přivítala svoji první obousměrnou tramvaj, která cestující potěší klimatizací či nabíječkami na telefon. Nové spoje dorazily do Brna z plzeňské škodovky, která je vyrobila pro potřeby nové tramvajové trati k univerzitnímu...

Lidé se kochají i šalinami

Nejen dopravní dílo si prohlédli lidé, kteří mají příležitost zajít do Bohunic do úterních 18 hodin. K viděnou jsou rovněž nové obousměrné šaliny Škoda ForCity Smart 45T. Typ tramvají vyjede na lince osm. Dopravní prostředek se poprvé představí v prosinci, kdy se plánuje ostrý provoz.  

V následujících dnech budou na trati pokračovat dokončovací práce a zkušební jízdy, aby zde mohl být od 11. prosince 2022 spuštěn provoz s cestujícími,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, DPMB, Šaliny, tunel, Kampus, Fakultní nemocnice Brno, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně pustili lidi do nejdelšího tunelu pro šaliny. Přišly davy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.