Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno řeší sdílené koloběžky. Určíme přesná místa pro parkování, slibuje

Brněnští radní se shodli na regulaci bikesharingu. Sdílené koloběžky či bicykly se budou odstavovat jen na konkrétních vybraných místech. Město od změny očekává méně problémů s nevhodně odstavenými vozítky i lepší vymahatelnost porušování nařízení.

Cyklisté a koloběžkáři, kteří jsou zvyklí využívat sdílených dopravních prostředků, mají v Brně k dispozici 380 vybraných parkovacích míst. Vozítka mohou zanechat na stáních projednostopá vozidla, u cyklostojanů nebo na třech parkovacích místech. Kde přesně bude možné s vozítky zastavit, určí novela tržního řádu. 

Od vymezení konkrétních parkovacích ploch zřizovaných odborem dopravy si Brno slibuje snazší vymahatelnost umisťování sdílených dopravních prostředků mimo režim půjčení. O kontrolu chování jezdců se postará městská policie nebo konkrétní městské části. Za porušení povinností mohou firmy provozující bikesharing dostat pokutu až sto tisíc korun.

Koloběžky na chodníku i silnici

S nevhodně odstavenými vozítky, která mnohdy překáží uprostřed chodníku či na silnici, mají problém pěší i vedení městských částí. Někde řeší také přeplněné stojany na kola. „Snažili jsme se maximálně vyjít vstříc požadavkům městských částí, proto jsme některé stávající cyklostojany z nového seznamu vyřadili, protože jsou dostatečně zaplněny běžnými uživateli,“ sdělil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Ačkoli se původně diskutovalo o zpoplatnění parkování pro koloběžky a kola, stání bude zdarma. „Místa nebudou zpoplatňována podle vyhlášky o místních poplatcích, jak městské části původně navrhovaly. To by bylo možné, pokud by využívaná zařízení byla ve vlastnictví poskytovatelů bikesharingu a mohli je využívat jen oni," uvedlo Tiskové středisko Magistrátu města Brna.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky parkování, bikesharing, koloběžky, cyklistika, Brno, městská část, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno řeší sdílené koloběžky. Určíme přesná místa pro parkování, slibuje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.