Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně si dali sraz frustrovaní taxikáři. Protestní jízdou upozornili, že jim vadí řidiči Uberu

Před brněnským stadionem Za Lužánkami se shromáždila ve čtvrtek necelá stovka nespokojených šoférů taxi služeb. Řidiči si dali sraz, aby upozornili na to, že nemůžou vjet na náměstí Svobody a také na nedostatečnou regulaci konkurence. Taxikáři doufali, že za nimi přijde i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nakonec ale čekali marně, a tak se vydali za troubení klaksonů na protesní jízdu po městském okruhu.

Přibližně osmdesát taxíků zavítalo kolem třetí hodiny odpoledne před bývalý fotbalový chrám Zbrojovky. Akci zorganizoval Pavel Kováč, jenž tento týden oznámil také kandidaturu na prezidenta. Při projevu zmínil, že Brnu chybí jasná pravidla pro řidiče Uberu, Boltu a jiných soukromých společností. Navíc zkritizoval vedení města za to, že se s taxikáři dostatečně nebaví. Na setkání pozvali primátorku, ale na její příchod čekali zhruba půl hodiny marně. 

Problém není ani tak regulovaný vjezd do centra na náměstí Svobody, ale spíše řidiči Uberu či Boltu. Cestující vozí za dumpingové ceny nebo výrazně nad cenou, za kterou nám magistrát neumožňuje jezdit. Voláme tedy po větší regulaci. Kontroly motoristů soukromých společností jsou nedostatečné,“ svěřil se Drbně taxikář Milan Vlček, který jezdí po moravské metropoli více než deset let vždy v nočních hodinách. 

Kolona aut se rozsekala 

Nespokojení taxikáři po zhruba hodinovém setkání vyjeli do ulici, aby jízdou ochromili městský okruh. Jenže kolonu necelé stovky aut, která o sobě dávala vědět hlasitým troubením, roztrhal hustý dopravní provoz, jak sdělil redakci mluvčí policistů Bohumil Malášek. „Nezaznamenali jsme žádný problém. Pouze u parku v Lužánkách byl v souvislosti s kolonou taxikářů hustší provoz,“ sdělil Malášek. 

Kolona auto působila problémy pouze v Pionýrské ulici. Foto: Michal Šťastný 

Upravili jsme ceník

Na kritiku motoristů reagoval rovněž brněnský magistrát prostřednictvím mluvčího Filipa Poňuchálka. Ten tvrdí, že město situaci s taxikáři řeší. Naposledy změnilo kvůli inflaci ceník. Nově mají možnost si říct řidiči za jeden ujetý kilometr o šest korun více než doposud. Maximální možná sazba činí od konce srpna 36 korun za kilometr, stejně jako v Praze.

Bylo nutné zohlednit, že existující ceny platily od roku 2017 a také vývoj cen celkově a pohonných hmot obzvlášť v poslední době vedly k tomu, že stávající regulace už mohla nepřiměřeně ’škrtit’ trh. Maximální částky se změnily takto:  nástupní sazba zůstává stejná – 60 korun, jízdné může být maximálně 36 korun za kilometr. Cena za stání vozidla maximálně 7 korun za minutu, což je o 2 korun více,“ popsal Poňuchálek. 

Ohledně možného zrušení zákazu vjezdu na náměstí Svobody, který trvá od začátku prázdnin dočasně až do konce září, mluvčí řekl, že vedení města teprve opatření vyhodnotí. „Bylo to z toho důvodu, aby se zklidnil na náměstí provoz. Zatím nemáme zpracované výsledky, ale podle dosavadních zkušeností opatření funguje a uvažuje se tom, že zůstane platné i nadále. Řidiče soukromých služeb navíc pravidelně kontrolujeme ve spolupráci s Policií ČR, aby nedocházelo k porušování regulí,“ dodal. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Protest, Taxikáři, Vaňková, Uber, regulace, Markéta Vaňková, ODS, Lužánky, Pavel Kováč, Michal Šťastný, Policie České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si dali sraz frustrovaní taxikáři. Protestní jízdou upozornili, že jim vadí řidiči Uberu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.