Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně si sami sestaví trolejbusy, aby ušetřili

Do moravské metropole dorazily komponenty, ze kterých budou dělníci Dopravního podniku města Brna (DPMB) sestavovat dva nové trolejbusy. Montáží nízkopodlažních SOR TNS 12 ušetří miliony korun. Vozy naberou první cestující na začátku příštího roku.

Dvacet pracovníků DPMB zaměstná ve vozovně v bněnském Komíně montáž trolejbusů. Elektrikáři a mechanici budou jeden vůz kompletovat zhruba dva měsíce, po kterém následuje období testování a revizí. Do zkušebního provozu by se měl první zástupce dvanáctimetrových SOR TNS 12 dostat na podzim, cestující začne vozit v roce 2023.

Podepsaná smlouva umožňuje Brnu nakoupit do konce roku 2025 až osmatřicet dalších trolejbusů stejného typu za shodnou cenu. „Rádi jí využijeme, protože provoz trolejbusů je v rámci ekologizace městské hromadné dopravy jednou z možných cest, jak splnit limity pro emise CO2 stanovené pro městskou hromadnou dopravu,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Dělníci v Brně opravují pražskou historickou tramvaj, která nikdy nevozila cestující

Za zdmi dílen Dopravního podniku města Brna (DPMB) získává novou tvář historická pražská tramvaj K2. První článek vozu, který v hlavním městě nikdy nejezdil, má zrekonstruovanou karoserii. Na svou premiérovou cestu českou metropolí se tramvaj...

Posila se objeví na všech trolejbusových linkách kromě 25, 26 a 37. Za všech čtyřicet trolejbusů zaplatí DPMB necelých tři sta milionů korun. Koupí jednotlivých komponentů, karoserií a následným sestavováním zároveň uspoří sto milionů. „Ekonomicky i provozně je výhodná i montáž jednačtyřiceti tramvají Drak v medláneckých dílnách – projekt je za polovinou a velmi se osvědčil," informovala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Tramvaj EVO2, kterou znají Brňané právě pod jménem Drak, byla pro moravskou metropoli průlomová, jelikož se stala první klimatizovanou šalinou. V dílnách se nyní kromě dvou nových Draků a trolejbusů pracuje také na pražské historické tramvaji. Tu plánuje hlavní město využívat při zvláštních příležitostech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky dopravní podnik, hromadná doprava, trolejbus, Brno, Dopravní podnik města Brna, Brno-Komín, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si sami sestaví trolejbusy, aby ušetřili  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.