Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně sestavují nové Draky. Další klimatizovaná šalina vyjede v srpnu

V dílnách brněnského dopravního podniku kompletují pracovníci další tramvajové vozy, jež mají Brňané spojené se jménem Drak. Tramvají, které cestující nejčastěji potkávají na linkách 4 a 9, bude v moravské metropoli do konce letošního roku pětadvacet.

Brněnský dopravní podnik dosud vypustil na koleje jednadvacet Draků, sestavit plánuje ještě další dvacítku. Elegantní vozy si získaly oblibu u cestujících zejména díky vbudované klimatizaci i nízké podlaze, jež usnasňuje vystupování a nastupovaní. Moderní vozy, s jejichž kompletací se poprvé začalo před třemi lety, vyjdou celkem na 1,4 miliardy korun.

V dílnách se nyní pracuje na sestavení šalin číslo 22, 23 a 24. Zatímco první vozy skládali zaměstnanci Dopravního podniku města Brna (DPMB) téměř devět měsíců, nyní jim stačí na jeden vůz o dvě třetiny času méně. Dalšího zkompletovaného Draka se tak Brňané dočkají již v průběhu srpna.

„Celý proces se výrazně zrychlil. U prvních vozů jsme museli například ladit zpětná zrcátka tak, aby vozy, když se míjí, do sebe nenarážely. Zaměstnanci dílen se navíc museli naučit pracovat s novými materiály a technologiemi,“ popsal ředitel DPMB Miloš Havránek.

Středněkapacitní tramvaje EVO2 se kromě moravské metropole prohánějí také v Liberci, Mostu či Plzni. Drak byl pro Brno průlomový, jelikož se stal první klimatizovanou šalinou ve městě. „Velkou předností je i to, že vozy vznikají pod rukama zaměstnanců podniku. Ti tak získají znalosti, které využijí při následných opravách," vysvětlila mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky dopravní podnik, tramvaj, drak, Brno, Dopravní podnik města Brna, dílna, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně sestavují nové Draky. Další klimatizovaná šalina vyjede v srpnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.