Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno omezí dopravu u hlavního nádraží. Řidiči už neodbočí doleva ke Grandu

Brněnský magistrát chystá omezení dopravy u hlavního nádraží. Největší změnou je, že motoristé neodbočí od železničního uzlu doleva k autobusovém nádraží Grand. Totožná pravidla se týkají také opačného směru. Návrh má zvýhodnit chodce a cyklisty. S obdobným nápadem přišlo před pěti lety předchozí vedení města.

Velké změny hodlá zavést brněnská radnice v prostoru hlavního nádraží, který patří dlouhodobě k problematickým dopravním lokalitám. Kolem železničního uzlu je pravidelně vysoká koncentrace chodců, zásobovacích aut i tranzitní dopravy. Nyní počet aut ubude kvůli novým pravidlům. 

Dojde k zákazu levého odbočení do Benešovy ze směru od Nových sadů, což je hojně využívaná zkratka kolem hlavního nádraží na Malinovského náměstí, a v opačném směru levého odbočení z Křenové k Letmu a Masarykově ulici. Výrazně se tak omezí průjezd automobilů s tím, že pro dopravní obsluhu, městskou hromadnou dopravu a pro cyklisty bude vjezd i nadále povolený. Celý řešený prostor bude navíc v zóně 30,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle šéfky brněnské radnice se v návrhu počítá, že nadále projedou od nádraží autobusy ke Grandu. Proto zůstane zachované zábradlí na tramvajovém ostrůvku. Naopak ale u vchodu do nádražní budovy se bariéry odstraní, čímž vznikne místo pro přecházení. Změny se dotknou rovněž prostoru u budovy řetězce KFC, kde se omezí provoz aut kromě zásobování, MHD či cyklistů.

Zákaz odbočování vlevo od nádraží do Benešovy ulice. Takový plán má brněnská radnice znovu po pěti letech. Foto: Nicole Piňosová

Návrh starý pět let

Podobné opatření bylo na stole v Brně už před pěti lety. Tehdy návrh, o nějž usiloval tehdejší primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), nezískal potřebnou politickou podporu a i kvůli tomu nakonec nedostal zelenou. Proti záměru tehdy ostře vystupoval například zakladatel Brno autem, spolku zasazujícího se o práva motoristů, Jan Mandát (za ODS), který je zároveň radním pro dopravu městské části Brno-střed. Nyní současný návrh vnímá pozitivně. Předpokládá ale, že odbor dopravy umožní řidičům odbočit doleva už před viaduktem v Křenové ulici.

„Jednáme o tom s odborem dopravy. Pokud by řidiči odbočili doleva před viaduktem už v Křenové ulici, doprava se od nádraží odkloní. Domnívám se, že v současné době ani většina řidičů nejezdí dobrovolně přes nádraží, kde je vysoká koncentrace chodců,“ sdělil Drbně Mandát. 

Odbočování vlevo z Křenové ulice k obchodnímu centru Letmo nebude podle návrhu možné. Foto: Nicole Piňosová

Čekají na zhotovitele

S pracemi na proměnu lokality před hlavním železničním uzlem chce radnice začít hned, jak vybere zhotovitele. Součástí projektu je také oprava stávajících asfaltových a dlážděných komunikací v přednádražním prostoru v Brně i okolních ulicích.

Znamená to nutné opravy a úpravy povrchů včetně zajištění bezbariérovosti, které v posledních letech neproběhly. Týká se to ploch před domy Benešova 4 a 6, před Letmem včetně přilehlé komunikace, příčného propojení pro cestující a pěší přes ulici Benešovu od vyústění Masarykovy po hranu nádražní budovy a také dílčí úpravy před tímto objektem,“ uvedl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS), podle nějž utratí magistrát za práce více než 11 milionů korun. Návrhu musí dát zelenou ještě zastupitelé. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Nádraží, Průjezd, Omezení, doprava, hlavní nádraží, Grand, ODS, Markéta Vaňková, KFC, Matěj Hollan, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Hornišer

No tak určitě banda Brněnskejch buznerantů nám tady bude psát co je pro nás nejlepší a kudy se máme už tak v zacpaném městě přesouvat auty. Co se týče chodců, ti se nemaj motat po vozovce ale mají využívat pro ně určené přechody.

Čtvrtek, 16. června 2022, 14:40Odpovědět

Brno omezí dopravu u hlavního nádraží. Řidiči už neodbočí doleva ke Grandu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.