Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno se těší na příjezd čtyři roky vyřazeného rychlovlaku TGV

Na brněnské hlavní nádraží a posléze na výstaviště přijede slavný francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Souprava vyjede do Česka z Německa. Zastaví v Praze, Jihlavě či v Brně, kde se stane po tři dny jedním z hlavních lákadel veletrhu Rail Business Days, který startuje příští týden.

Desetivozová souprava francouzského výrobce dorazí do moravské metropole v pondělí kolem desáté večer, odkud se následně přesune do veletržního areálu. Tam bude tři dny součástí venkovní expozice na tamním kolejišti. Správa železnice, jež příjezd vlaku organizuje, tvrdí, že se jedná pro návštěvníky o velké lákadlo. A to i přes to, že souprava pocházející z osmdesátých let minulého století už čtyři roky nejezdí. Tachometr dopravního prostředku se tehdy zastavil na více než 13 milionech kilometrech. 

Přestože je tato jednotka již zasloužilým strojem, se současnými vlaky se rozhodně může poměřovat. Je stále provozní a jde o jedinou prezentační vysokorychlostní soupravu v Evropské unii. Byla dvakrát výrazně modernizována a je vybavena nejmodernější komunikační technikou,“ popsal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda

Do České republiky potáhne jednotku TGV lokomotiva Siemens Vectron. Ta bude rovněž součástí expozice na brněnském veletrhu. Milovníky kolejové dopravy zaujme například tím, že slouží zároveň jako hnací i diagnostické vozidlo. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Brno, Vlak, TGV, Historie, Česko, Německo, Praha, Jihlava, Evropská unie, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se těší na příjezd čtyři roky vyřazeného rychlovlaku TGV  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.