Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vlakové spojení z Brna na vídeňské letiště má trhliny. Město povolává Jančuru

, aktualizováno 3. června 2022, 9:11

Už od minulého roku rezonuje moravskou metropolí sen o přímém vlakovém spojení z Brna až na vídeňské letiště. Plán na rychlé a pohodlné cestování ale brzdí délka schvalovacích procesů. Pilotní režim, o kterém město jedná s rakouskou protistranou, předběhne ještě v červnu aktivita soukromého dopravce.

Nasednout na vlak a dojet přímo na frekventované vídeňské letiště. Představa o hladké cestě k usnadnění cestování, kterou jihomoravanům předložilo město Brno, se začala komplikovat. Dlouhé debaty o možnostech zajištění dopravy, které Brno vedlo s rakouskými kolegy, skončily rozhodnutím o objednání bezlimitového spojení. 

Brněnští radní proto včera schválili notifikaci, která ale ještě musí projít procesem Evropské unie. „Až na konci tohoto oznámení, který příjde za dvanáct měsíců, budeme soutěžit provozovatele pravidelného spojení,“ vysvětlil Drbně radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). 

Aby se slíbený plán urychlil, využije letos město také možnosti objednání vlakového spojení, které je limitně omezené na padesát tisíc kilometrů za rok. Dopravcům chce zadat zakázku, na základě které by první vlak na letiště Schwechat přijel 12. prosince.

Omezeně a s nízkou frekvencí by železniční spojení fungovalo do doby soutěžení dlouhodobého dopravce. „Předpokládaná jízdní doba by měla být do dvou hodin,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Vlakové spojení prodlouží Student Agency

Ještě dříve se ale podaří prodloužit trasu z moravské metropole až na vídeňské letiště soukromému dopravci Student Agency, který podle Kratochvíla začne po společné dohodě vysílat vlaky na letiště už od půlky letošního června. „Za čtrnáct dní by měly vlaky na vlastní komerční riziko Student Agency jezdit jednou až dvakrát denně,“ řekl radní.

Informace potvrdil v tiskové zprávě také RegioJet spadající pod Student Agency. „Prodlouží se stávající spoje RJ 1033 a RJ 1037, tedy spoje, které jsou vedeny z Prahy hl.n. přes Brno, až na vídeňské letiště Schwechat, a spoj RJ 1034 bude svou cestu na letišti začínat," uvedla manažerka mezinárodních projektů Tereza Ptáčková.

Město Brno se chystá cestující, kteří si u soukromého dopravce zakoupí jízdenky, podpořit časově omezeným jízdným zdarma v brněnské hromadné dopravě.

Dosud se na vídeňský aeroport lidé dostávali pouze s přestupem nebo autobusem a cesta trvala zhruba dvě hodiny. O propojení Brna s letištěm Schwechat se mluví od listopadu loňského roku, kdy záměr představili zastupitelé města Brna spolu s vedením Jihomoravského kraje, který vlastní letiště v brněnských Tuřanech.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky vlak, spojení, letiště, Student Agency, Brno, ODS, Evropská unie, Schwechat, Markéta Vaňková, RegioJet, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakové spojení z Brna na vídeňské letiště má trhliny. Město povolává Jančuru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.