Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Třicet let čekání je u konce. V Čebíně začala stavba vytouženého obchvatu

Velká radost a sláva zavládla v Čebíně na Brněnsku. Místní se po odkladech a dlouholetém čekání, které trvalo bezmála třicet let, dočkali výstavby dopravního obchvatu. Silničáři postaví dílo o délce necelých čtyř kilometrů do konce příštího roku a po dokončení se odkloní z obce tranzitní doprava.

Po obchvatu se volalo v obci vzdálené zhruba dvacet kilometrů od Brna desítky let. Většina místní zástavby se totiž nachází v bezprostřední blízkosti krajské silnice, přes níž denně jezdí tisíce aut. Místní se proto vyrovnávají s hlukem a otřesy. Změnit nekomfortní situaci má až nová dopravní stavba za skoro půl miliardy korun, která povede současnou polní cestou. 

Na radnici působím od roku 2006 a už tehdy se o obchvatu jednalo, byly připravené výkresy a řešil se území plán. Bylo to největší téma obce posledních třiceti let,“ připomněl čebínský starost Tomáš Kříž (Sdružení mladých pro Čebín).

Mosty, zdi i archeologové

Silničáři už začali s prvními pracemi. Například se skrývkou ornice, aby v lokalitě začal archeologický průzkum. Štětečky a další náčiní si přinesou odborníci v létě, kdy zahájí výzkum. Dále se v projektu počítá s kompletním přeložením silnice II/385, vybudováním nové okružní křižovatky, čtyřech nových mostů nebo necelých dva kilometry dlouhých protihlukových stěn. 

Je to největší stavba v historii Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Každý, kdo v Čebíně bydlí nebo jím projíždí, ví, jak je výstavba obchvatu důležitá,“ sdělil Drbně šéf jihomoravských silničářů Roman Hanák (ČSSD). 

Celkové náklady se vyšplhaly na 430 milionů korun. Velkou část peněz získal krajský úřad díky dotaci z Evropské unie, jež činí zhruba 380 milionů. Dokončení se počítá na podzim roku 2023. Napojovat se budou řidič v Kuřimi, kde vznikne k této příležitosti další nový kruháč, a u Sentic. „Věřím, že při stavbě nenastanou komplikace. Staví se totiž na zelené louce, což je jednoduší pro zhotovitele i obyvatele, protože se jich nedotknou omezení. Drobné komplikace nastanou v Kuřimi s výstavbou nové okružní křižovatky,“ uvedl Hanák. 

Plánují i jinde

V budoucnu na obchvat Čebína měl navázat severní obchvat Hradčan. Krajský úřad, jakožto správce silnic druhých a třetích tříd, uvedl, že v plánu jsou i další dopravní stavby. „Hlavně jde o obchvaty obcí, které jsou výrazně zatíženy tranzitní dopravou. Konkrétně jde o obchvat Blučiny za 800 milionů korun, za 300 milionů obchvat brněnské městské části Tuřany nebo obchvat Hradčan za 280 milionů, který by měl navazovat na právě realizovaný obchvat Čebína,“ nastínil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Čebín, Obchvat, JMK, Kuřim, Zástavba, stavba, silnice, Brněnsko, Roman Hanák, Tomáš Kříž, Evropská unie, Brno, Jan Grolich, Hradčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let čekání je u konce. V Čebíně začala stavba vytouženého obchvatu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.