Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zpožděné autobusy a nával kamionů. Řidičům komplikuje cestu do Brna omezení na D52

Jihomoravští řidiči se vyrovnávají s novým dopravním omezením, které vypuklo na dálnici D52 vedoucí z Pohořelic do Brna. Na frekventované trase silničáři upravují povrch vozovky, kvůli čemuž uzavřeli celý jízdní pruh ve směru do Brna. Do komplikací se dostávají také řidiči kamionů, kteří k nelibosti místních musí úsek musí objíždět okolními obcemi.

Uzavírka části dálnice D52 začala v pondělí. Kvůli rekonstrukci, jejíž náklady činí 200 milionů korun, je silnice směrem na Brno uzavřená od pohořelické křižovatky, takzvané Proklaté, až po obec Smolín. Komplikace v dopravě stavba způsobuje hlavně řidičům náklaďáků jedoucím od Znojma, kteří se kvůli uzavřenému sjezdu nemůžou ze silnice první třídy napojit na dálnici.

„Provoz je od křižovatky u Pohořelic svedený pouze do jednoho směru. Z Brna jedou auta ve dvou zúžených pruzích, do Brna potom v jednom pruhu v protisměru,“ sdělila Drbně mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová k rekonstrukci vozovky, která potrvá do 16. května.

Kvůli dopravnímu omezení sjedou kamiony podle značení z Proklaté, kde by se dlouhá auta špatně stáčela, na silnici I/52 směrem na Mikulov. Tam řidiči následně odbočí do Nové Vsi, obec projedou, u hřbitova se otočí a opět se vrátí na silnici I/52, z níž se na křižovatce Proklatá plynule napojí na zúženou dálnici. Kamioňáci, kteří už za sebou mají jednu objížďku u Znojma, tak najedou dalších deset kilometrů navíc. 

Jiná objízdná trasa ale z důvodu narušené statiky mostků na ostatních cestách není možná. I přes nelibost místních. „Radost z průjezdu kamionu občané Nové Vsi rozhodně nemají. Ale dálnice se musí opravit, a my to musíme vydržet,“ řekl místostarosta Pohořelic, pod které Nová Ves spadá, Josef Svoboda (ODS). Kvůli hustému provozu na křižovatce mají podle šéfa pohořelické radnice zpoždění i autobusy, kterým dlouho trvá najít mezeru na projetí mezi kamiony.

Zvýšený provoz

Uzavírka dálnice se dotýká také samotných Pohořelic, do kterých kromě běžných cestujících míří navíc osobní auta jedoucí ze Znojma. „Odhadujeme, že nyní městem projede denně zhruba dvanáct tisíc vozidel, což v praxi znamená, že chodci mají v dopravní špičce problém přejít přes silnici,“ vysvětlil Svoboda a dodal, že v pondělí trval průjezd městem dvakrát déle než obvykle.

Řidičům se do konce roku uzavře hlavní tah z Brna do Znojma

Silnice, která spojuje dvě největší města jižní Moravy, se dočká odbočovacích pruhů i větší plynulosti. Řidiči budou ale při současných cenách benzinu muset sáhnout hlouběji do kapsy. Na objízdných trasách letos najedou dvakrát více kilometrů....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky D52, uzavírka, Pohořelice, jižní Morava, Brno, dálnice, silnice, Znojmo, Josef Svoboda, Nová Ves, Ředitelství silnic a dálnic, Smolín, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpožděné autobusy a nával kamionů. Řidičům komplikuje cestu do Brna omezení na D52  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.