Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jižní Moravě vypukla sezona blokového čištění. Brňany upozorňuje mobilní aplikace

Města na jižní Moravě zahájila po zimě velký jarní úklid ulic, do nichž vyjely vozy úklidových služeb. S údržbou vozovek začali například ve Znojmě, Vyškově či Brně, kde motoristy upozorňuje na blížící se blokové čištění taky mobilní aplikace.

Čištění silnic a chodníků v posledních dnech komplikuje život Brňanům, kteří kvůli úklidu musí hledat náhradní parkování pro své automobily. Termíny blokového čištění si stanovují brněnské městské části, jejichž zástupci si určují taky konkrétní lokality a frekvenci čištění. Většinou se ale úklid vozovek uskutečňuje každý rok na jaře a na podzim.

„Za rozmístění přenosných dopravních značek upozorňujících na blokové čištění zodpovídají představitelé brněnských městských částí. Dále zajišťují informovanost občanů prostřednictvím úředních desek, zpravodajů, webových stránek nebo sociálních sítí,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací (Bkom) Vladimíra Navrátilová.

Úpravy komunikací se týkají silnic, chodníků a parkovišť, které vodou čistí speciální úklidový vůz. Další nečistoty potom vymetají pracovníci úklidové služby, kteří pečují také o zeleň. Brněnské komunikace, jež jsou akciovou společností města, se při blokovém čištění starají o technické úkony, tedy zvedání nepřeparkovaných aut a jejich vracení zpět na místo, což město zavedlo v roce 2019. Dříve končila všechna auta na odstavném parkovišti.

Pomáhá i aplikace

Za přemístění vozů zaplatí řidiči, kteří nestihli přeparkovat, poplatek 1 500 korun. Nepopulární opatření se lidem snaží usnadnit městská akciovka Bkom, jejíž pracovníci radí Brňanům, aby si stáhli mobilní aplikaci. „Chceme řidičům pomoct, a tak nabízíme zdarma ke stažení aplikaci pro chytrá mobilní zařízení. Po registraci a zadání zájmových lokalit dostává uživatel upozornění na blížící se čištění, aby mohl auto včas přeparkovat a ušetřit své peníze,“ doplnila Navrátilová.

Prohřešek s parkováním může navíc řešit i správní orgán, pokud se na místě nachází hlídka strážníků. „Sankce za přestupek může být až dva tisíce korun. Řidiči ale obyvkle zaplatí méně, průměrně okolo 400 korun. Vždy ale záleží na pohledu strážníka, jak celou situaci posoudí,“ popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Čistí i jinde

Také další jihomoravská města zahájili sezonu blokových čištění. Minulý týden začali s úpravou vozovek napříkald ve Znojmě. A v dubnu se uskuteční úklid ulic ve Vyškově, kde se ale koná jen jednou ročně. „Cílem je vyčistit město. Pod nepřeparkovanými auty a u obrub chodníků ale zůstávají nečistoty a zbytky posypového materiálu. Jde o jediný den v roce, proto věříme, že budou řidiči ohleduplní,“ sdělil vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, blokové čištění, parkování, pokuta, jižní Morava, Jihomoravský kraj, mobilní aplikace, úklid, Znojmo, Vyškov, chodník, Roman Celý, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě vypukla sezona blokového čištění. Brňany upozorňuje mobilní aplikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.