Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tunel k brněnskému Kampusu se dočkal prvních kolejí

Stavba více než miliardové trati k brněnskému Kampusu se blíží do cílové rovinky. Dělníci v nejdelším tramvajovém tunelu v Česku začali pokládat koleje. První vozy se po hotové trati projedou na konci letošního roku.

Při stavbě trati, která povede k bohunickému Kampusu v Brně a ulehčí brněnské dopravě, položí pracovníci postupně 350 tisíc kilogramů kolejnic. Nejvíce jich umístí přímo do tramvajového tunelu, který tvoří dvě třetiny stavby a s délkou 619 metrů se může pyšnit prvenstvím mezi nejdelšími tunely svého druhu v České republice.

Nyní je již hotová většina zásypů i velká část úprav povrchů nad tunelem. „Dělníci dokončují konečnou stanici a také zastávku Západní brána. Ta je již zastřešena, čeká ji montáž eskalátorů a výtahu. Navíc začala výsadba zeleně. Vysazeno bude na dvě desítky druhů dřevin a křovin,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Koleje je možné spatřit na konečné stanici u Netroufalek i na původní trati v zastávce Osová, kde jsou uloženy ve štěrku na dřevěných nebo betonových pražcích. V tunelu budou kolejnice přizpůsobeny autům údržby. „Právě kvůli vjezdu vozidel údržby se budou v tunelu pokládat žlábkové kolejnice, které se používají tam, kde tramvaje jezdí na společné komunikaci s osobními auty. Kolejnice se liší jak svojí výškou, jsou o něco vyšší, tak i tvarem," vysvětlil ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Za ideálních podmínek zabere pokládka kolejnic tři měsíce. Poté začnou stavaři instalovat zabezpečovací zařízení, ovládání výhybek, kamerový systém, osvětlení, informační systémy nebo požárně bezpečnostní zařízení. Nová tramvajová trať z Osové k bohunické nemocnici vyjde na 1,4 miliardy korun a cestujícím se představí do konce letošního roku.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky stavba, koleje, kampus, tramvaj, trať, tunel, Česko, kolejnice, Brno, ZÁPADNÍ BRÁNA BRNO a.s., Markéta Vaňková, ODS, Dopravní podnik města Brna, Nemocnice Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tunel k brněnskému Kampusu se dočkal prvních kolejí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.