Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mění se ceny jízdného. Za cestování si připlatí děti, studenti i senioři

Z rozhodnutí vlády se od zítra mění ceny jízdného. Dražší cestování se dotkne hlavně dětí, studentů a seniorů. S dosavadní slevou totiž mnoho z nich jezdilo vlaky a autobusy doslova za pár korun. Nyní se ale lidem slevy sníží a svezou pouze za takzvanou poloviční jako před čtyřmi lety.

Dosavadní státní sleva pětasedmdesát procent na veřejnou dopravu, která platí od září roku 2018, se od zítra sníží na dřívějších padesát procent, a tak si někteří cestující připlatí. O úpravě slev na jízdném rozhodli v lednu členové Vlády České republiky.

„V principu se dá říct, že se slevy vrací na historickou úroveň. Ceny se mění pro čtyři skupiny cestujících – děti do 15 let, mládež do 18 let, studenty do 26 let a osoby nad 65 let, kteří cestují mimo Brno nebo z místa ležícího mimo Brno. Ceny jízdného pro dospělé se nemění,“ sdělil Drbně Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis Jihomoravského kraje, která zajišťuje dopravu po jižní Moravě.

MHD má odlišná pravidla

Pro brněnskou městskou dopravu platí jiná pravidla slev. Už nyní měla mládež a studenti v Brně padesátiprocentní slevu, a tak dopravce nesahá po změnách. Zůstává taky bezplatná přeprava po městě pro důchodce starší 70 let. Nový tarif se ale dotkne dětí ve věku 10-15 let a seniorů. Lístky jim podraží o čtvrtinu.

„Předplatné jízdenky můžou cestující využívat až do konce jejich platnosti. Pokud si tedy roční šalinkartu koupili v letos v lednu, platí jim až do ledna příštího roku a není potřeba ji měnit. Pouze jízdenky pořizované od 1. dubna budou při nákupu dražší,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Dále Tomaštíková doplnila, že nespotřebované jednorázové jízdenky půjde vyměnit za nové na místech, kde je lidé zakoupili, například na pokladnách Českých drah nebo v infocentrech brněnského dopravního podniku. Výjimku mají dětské jízdenky na brněnskou městkou hromadou dopravu, které lze používat i v průběhu dubna. Nejmenší cestující si ale musí cvaknout dva lístky místo jednoho.

Krajský ani městský dopravce neočekává, že kvůli zvýšení cen jízdného klesne počet cestujících. Pro mnoho z nich je to stále nenahraditelná možnost, jak se dostat do školy nebo do zaměstnání. Otázkou zůstává, zda počet cestujících neovlivní zdražení pohonných hmot.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, ČR, jízdné, zdražení, Dopravní podnik města Brna, Česko, Jihomoravský kraj, České dráhy, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mění se ceny jízdného. Za cestování si připlatí děti, studenti i senioři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.