Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská hromadná doprava se vrátí k běžným jízdním řádům

Brněnská hromadná doprava se po měsíci a půl vrátí k běžným jízdním řádům. Dosud jezdily linky v omezeném prázdninovém režimu. Za změnu mohla vyšší nemocnost řidičů i snižující se počet cestujících.

Na tramvaje, trolejbusy či autobusy si lidé na zastávkách v moravské metropoli počkají kratší dobu od pondělí 14. března. Návrat k režimu pro pracovní dny se dotkne veškerých spojů Dopravního podniku města Brna (DPMB). Ne všechny se ale vrátí k řádům, na které byli cestující zvyklí. Intervaly mezi některými spoji se oproti předchozímu běžnému jízdnímu řádu prodloužily. Například tramvajová linka 1 nepojede v nejvytíženější časy po pěti minutách, ale po šesti až sedmi.

S neobvyklou nemocností řidičů se DPMB potýkal od listopadu. Obvykle registruje v zimním období na nemocenské okolo deseti procent zaměstnanců, na konci ledna se číslo začalo kvůli omikronu pohybovat okolo patnácti procent. Právě chybějící lidé, jejichž absenci museli začít kompenzovat brigádníci a zdraví zaměstnanci pracující přesčas, se stali důvodem pro změnu v jízdních řádech.

K omezení dopravy došlo podle mluvčí DPMB Hany Tomaštíkové takékvůli snižujícímu se počtu cestujících. „Ve vozech MHD se snížil počet cestujících o pětinu, vozíme tak osmdesát procent lidí oproti předcovidové době. Ještě před pár týdny jsme byli na pětadevadesáti procentech," vysvětlila již dříve. 

Na DPMB dopadají zvyšující se ceny energií i pohonných hmot. Aby nebylo nutné zvyšovat jízdné, přistoupilo vedení podniku po dohodě s městem již dříve k rozhodnutí zajistit ušetření financí jiným způsobem. Nyní se k problému přidala stoupající cena nafty. „Zdražování pohonných hmot, stejně jako energií, pro nás představuje velký problém. Například u nafty máme ceny zafixované vždy na jeden týden dopředu,“ informovala Drbnu mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Staré i nové jízdní řády je možné najít na webu DPMB.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, dpmb, městská hromadná doprava, jízdní řády, jízdní řád, Dopravní podnik města Brna, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská hromadná doprava se vrátí k běžným jízdním řádům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.