Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě nasypou přes dvě miliardy do oprav krajských silnic a mostů

Téměř osmdesát stavebních akcí mají v plánu letos uskutečnit jihomoravští silničáři. Pracovat budou na silnicích i mostech. Vedení úřadu počítá, že na projekty půjde více než dvě miliardy korun, ze kterých se postaví například obchvat Čebína na Brněnsku nebo průtah Rájcem na Blanensku.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) dostala od kraje příblib celkem 2,3 miliard korun. Část pěnez půjde z krajského rozpočtu, dalších 1,4 miliard chtějí silničáři získat z dotačních programů. Navíc dostane krajské správa silnic ještě 360 milionů korun z daňových přebytků úřadu, které použijí na financování projektů i na nákup nové techniky. 

Na rekonstrukce a opravy silnic počítáme v krajském rozpočtu s částkou přesahující 527 milionů korun. Na obnovu kvality mostů, jejich bezpečnost a drobné opravy půjde asi 52 milionů korun. Ostatní pokryjeme z dotací,“ sdělil radní Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Jiří Crha (ODS).

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanáka (ČSSD) bude k největším stavbám letošního roku patřit obchvat Čebína (II/385), kam půjde 350 milionů nebo silnice II/374 Rájec, kde stavaři letos dokončí průath. Mezi další nákladné investice patří projekt na přemostění v Blansku na silnici III/37937.

Dalších 7 milionů korun investuje SÚS JMK do zlepšení protismykových vlastností ve vybraných nebezpečných úsecích, na osazení a obnovu svodidel, na zábradelní svodidla na mostech nebo na zvýraznění a obnovu vodorovného dopravního značení. Program letošních investic pak počítá i s částkou jednoho milionu korun, která půjde na kontrolní měření hluku, průzkumy a hlukové studie. Dalších 7,385 milionů půjde na zajištění bezpečnosti provozu, z 95 % je částka kryta z Fondu Besip,“ dodala Alena Knotková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky JMK, SÚS, silnice, Opravy, Mosty, Jihomoravský kraj, oprava, projekt, Rájec, Čebín, okres Blansko, Brněnsko, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě nasypou přes dvě miliardy do oprav krajských silnic a mostů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.