Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Covid zamával s hromadnou dopravou v Brně. Linky přechází na prázdninový režim

Nemocní řidiči, zaměstnanci v karanténě i snižující se počet cestujících. Koronavirus zamával s brněnskou hromadnou dopravou, která od pondělí 31. ledna přechází na prázdninový režim. Linky pojedou méně často a ve špičkách je doplní posilovací spoje.

S neobvyklou nemocností řidičů se Dopravní podnik města Brna (DPMB) potýká od listopadu. Obvykle je v zimním období na nemocenské okolo deseti procent zaměstnanců, momentálně se číslo dlouhodobě pohybuje okolo čtrnácti až patnácti procent. Právě chybějící lidé, jejichž absenci kompenzují brigádníci a zdraví zaměstnanci pracující přesčas, jsou důvodem ke změnám v jízdním řádu.

Pondělní přechod k prázdninovému režimu se týká všech linek a potrvá do odvolání. „Každodenní mírný nárůst o jednotky nemocných nám situaci komplikuje. Přechod na prázdninové jízdní řády nám proto pomůže a zároveň věříme, že se cestujících vzhledem k vloženým posilovým spojům příliš nedotkne," řekla Drbně mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Kromě pátku 4. února, kdy mají školáci volno kvůli pololetním prázdninám, zajistí brněnský dopravní podnik provoz školních autobusových linek š85, š86 a š88, školních spojů na linkách 52, 65 a 70. Linky 50 a 69 budou v ranních hodinách obsluhovat zastávku ZŠ Vedlejší. Ve špičkách bude posílen také provoz na linkách 41, 49, 57, 65, 68, 70 a 75.

K dnešnímu dni registruje DPMB jednadvacet pozitivních řidičů, dvacet v karanténě a sedm na ošetřovném. Celkem jich za volant usedá 1400. Prořídly také řady dělníků, v nichž kvůli koronaviru chybí osmadvacet pracovníků.

K omezení dopravy dochází podle Tomaštíkové také z důvodu snižujícího se počtu cestujících. „Ve vozech MHD se snížil počet cestujících o pětinu, vozíme tak osmdesát procent lidí oproti předcovidové době. Ještě před pár týdny jsme byli na pětadevadesáti procentech," vysvětlila. Příčinou poklesu může být fakt, že vysokoškolští studenti mají momentálně zkouškové období.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky mhd, hromadná doprava, dopravní podnik, koronavirus, omezení, COVID-19, Dopravní podnik města Brna, Brno, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid zamával s hromadnou dopravou v Brně. Linky přechází na prázdninový režim  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.