Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně definitivně odzvonilo papírovým šalinkartám. Lidé si je mění za elektronické

S příchodem nového roku nastala v brněnské dopravě výrazná změna. Dopravní podnik města Brna (DPMB) přestal prodávat papírové šalinkarty. Lidé si nově koupí pouze její elektronickou verzi. Cestující proto zaplnili kontaktní centra dopravce, aby si průkazky vyměnili.

Městský dopravce rozhodnutí o zrušení papírových kupónů oznámil začátkem října minulého roku. Argumentoval tím, že se jedná o modernizační krok, díky němuž nemusí firma investovat do obnovy zastaralého systému prodejních kuponů. Definitivní přechod na elektronickou verzi předplatních jízdenek začal platit od Nového roku, kvůli čemuž zaplnili lidé kontaktní centra dopravce po celém Brně.

Na novoroční nápor zákazníků jsme se připravili posílením provozu na předprodeji jízdních dokladů v Novobranské ulici. Zájem o nákup předplatních jízdenek byl velký, během včerejšího dne naši pracovníci na předprodejích obsloužili 2 tisíce lidí, z toho 900 na Novobranské. Zákazníkům na přepážkách pomáhají se založením účtu na brnoid.cz a vyřízením elektronické šalinkarty,“ popsala Drbně mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Důvodem rozhodnutí je podle městského dopravce fakt, že stávající prodejní aplikace už po patnácti letech dosluhuje. Problém je sehnat náhradní díly na hardware a celkově by obnova systému vyšla na více peněz než pořízení nového. Moravská metropole se tak stane po Ostravě a Ústí nad Labem třetím městem v České republice, které opustí papírovou formu jízdenek.

„Rozhodli jsme se rozšířit současný systém, který umožní nejen nákup elektronických jízdenek, ale i kompletní servis zákazníkům. Přechod na tuto formu je postupný, abychom měli dostatečné kapacity věnovat se všem cestujícím, kteří budou zákaznickou podporu potřebovat,“ sdělil už dříve generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Šalinkartu má aktuálně 184 tisíc lidí, z toho více než dvě třetiny využívají elektronickou jízdenku, která je součástí platební karty. Přechod na elektronické šalinkarty se tak týká zhruba 60 tisíc cestujících. Dopravce uvádí, že všem věkovým skupinám zajistí, aby jim v případě potřeba personál s vyřízením elektronického jízdního dokladu pomohl přímo na pobočkách.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, MHD, Šalinkarty, Jízdné, Dopravní podnik města Brna, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Šebestová

Dobrý den,jak to bude,když já jedu do Brna,tak jednou ,dvakrát do roka.Nehodlám si zařizovat šalinkartu elektronickou.Děkuji

Středa, 5. ledna 2022, 16:41Odpovědět

V Brně definitivně odzvonilo papírovým šalinkartám. Lidé si je mění za elektronické  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.