Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chodci v Brně dostali novou lávku, umístí se do ní kabely

V moravské metropoli postupují práce na budování Velkého městského okruhu, na jehož rozšíření se pracuje v úseku Tomkovo náměstí a Rokytova. Pracovníci dnes umístili přes řeku Svitavu lávku, již využijí pěší a cyklisté. Do konstrukce dělníci ale nejdříve přeloží inženýrské sítě.

Silničáři pracují na nové části okruhu od letošního června. Za tu dobu se zaměřili převážně na demolovaní objektů, jež musí ustoupit novým stavbám, nebo překládání inženýrských sítí. Kabely povedou rovněž nově instalovanou lávkou pro pěší, jež překlene řeku Svitavu mezi nábřežími ulic Kaloudova a Dolnopolní. Jakmile dělníci do konstrukce vážící 42 tun a měřící 42 metrů převedou kabeláž, což zabere zhruba čtvrt roku, využijí stavbu chodci i cyklisté. 

Lávku na místo přivezli už přibližně před dvěma týdny z Královopolské strojírny. Všech pět dílců se podařilo na stavbu dopravit bez významnějších omezení v dopravě. Minulých čtrnáct dní pak stavbaři montovali těchto pět dílů k sobě, díky tomu bylo možné osadit lávku jako jeden kus,“ sdělila Markéta Vaňková (ODS), primátorka Brna, které za stavbu zaplatilo na více než 33 milionů korun. 

Lávka je součástí budování Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí, Rokytova. Investici, která vyjde na 2,4 miliardy korun, má na starost Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Na projektu se podílí rovněž město, které například koupilo zmíněnou konstrukci. Hlavní část prací ale obstará státní příspěvková organizace zřízená Ministerstvem dopravy.

Doposud máme hotovou přípravu území a většinu demolic. V prosinci bychom měli zahájit demolici Sokolovny. Na Dukelské se pracuje na inženýrských sítích a v současnosti se do ulice vracejí koleje, aby mohlo být území obslouženo v souvislosti s vlakovou výlukou, která začne v polovině prosince,“ popsal stavební práce ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Silničáři budují rovněž opěrnou zeď v Provazníkově ulici. V plném proudu jsou také práce mezi Maloměřickým nádražím a ulicí Rokytovou, kde se staví pilíře mostní estakády, která spojí Tomkovo náměstí s Rokytovou. Dokončení dopravního díla je v plánu v roce 2024.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, lávka, VMO, ŘSD, Svitava, Silnice I/42, Tomkovo náměstí, Ředitelství silnic a dálnic, Královopolská, Markéta Vaňková, Tim Hamilton, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodci v Brně dostali novou lávku, umístí se do ní kabely  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.