Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mezi Brnem a Blanskem pojedou rok autobusy. Vypukne velká vlaková výluka

Na trati mezi Brnem a Blanskem přestanou kvůli rekonstrukci 12. prosince jezdit vlaky. Provoz na trati se zcela zastaví až do příští prosincové změny jízdního řádu. Mezi krajským a okresním městem tak bude po celý rok jezdit několik autobusových linek, které nahradí zrušené železniční spoje. Autobusy nahradí i rychlíky do Prahy. Dálkové vlaky budou jezdit už druhým rokem do Prahy přes Havlíčkův Brod i kvůli tomu, že na třebovské trati se pracuje i na dalších místech a kapacita koridoru je výrazně snížená.

Trať mezi Brnem a Blanskem, která vede složitým terénem v zaříznutém údolí Svitavy, čeká kompletní rekonstrukce včetně sanací tunelů. Přestavovat se bude i stanice v Adamově, úpravy čekají i zastávky v Bílovicích a Babicích. Správa železnic za stavbu zaplatí téměř šest miliard korun. Vlaky budou moct poté trať projíždět o něco vyšší rychlostí. Zároveň už mají po roční výluce vyjet na trať nové vlaky od Škody Transportation, které nyní společnost vyrábí.

Cestujícím se podle Jihomoravského kraje i organizátora krajské dopravy Kordis JMK prodlouží cestovní doby. „Při přípravě vedení linek a jízdních řádů bylo proto naším hlavním cílem toto kompenzovat tím, že spoje budou jezdit častěji a alespoň některým cestujícím se sníží počet přestupů nebo docházková vzdálenost při přestupech," uvedl ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský

Základem výlukové dopravy budou dvě autobusové linky mezi Brnem a Blanskem. Linka xS2B pojede v Brně na hlavní nádraží, linka xS2K ke královopolskému nádraží, které leží u silničního tahu na Blansko. Autobusy ale nebudou v Brně vyjíždět od hlavního nádraží, nýbrž z blízkého autobusového nádraží u hotelu Grand. V Králově Poli budou mít zastávku před nádražím, v Blansku také.

Komplikovanější bude cesta mezi Brnem a Adamovem. Lidé budou muset využít tramvajovou linku 4 a ve směru do Adamova přestupovat na autobus linky xS2A v zastávce Obřanská - u školy, v opačném směru na Proškově náměstí. Směrem do Brna linka pokračuje na Tomkovo náměstí, kde je možné přestoupit na trolejbusy a autobusy MHD. Dále pojede výlukový autobus ještě do zastávek Štefánikova čtvrť a Lesná, nádraží. Mezi Adamovem a Blanskem budou jezdit autobusy linky xS2C.

Lidé, kteří jezdí z Brna do Bílovic a tam přestupují z vlaku do Kanic a Řícmanic, si ušetří přestup a budou moct jezdit linkou 210, jejíž trasa se prodlouží o úsek Bílovice - Stará osada - Židenice, nádraží. Do centra Brna je opět potřeba přestoupit na tramvaj linky 4. Do Bílovic také pojedou posílené linky 75 a E75, linka 210 zastaví na všech zastávkách v Bílovicích. Linka xS2A zastaví jen v Bílovicích na náměstí.

Autobusy mezi Brnem a Blanskem pojedou ve špičce po deseti minutách, dopoledne, večer a o víkendech nejméně jednou za půl hodiny. Na sever Blanenska bude také zajištěné spojení bez přestupu z Brna-Králova Pole prodlouženou linkou 233, která v turistické sezoně bude převážet i kola. Jízdní řády, plánky a veškeré potřebné informace budou k dispozici v nejbližších dnech na webu www.idsjmk.cz.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Blansko, Výluka., Praha, Bílovice, jízdní řád, Adamov, Havlíčkův Brod, přestup, KORDIS JMK, a.s., Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Brnem a Blanskem pojedou rok autobusy. Vypukne velká vlaková výluka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.