Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Blansko se dočkalo. Má nový kruháč a průjezdnější město

Téměř čtvrt roku se motoristé v Blansku potýkali s uzavírkou hlavního průtahu městem, což způsobovalo nejen ve špičkách výrazné dopravní komplikace. Omezení vzniklo kvůli stavbě nové okružní křižovatky v ulici Mlýnská a Poříčí. Dělníci nyní dílo k velké radosti nejen místních motoristů dokončili.

Nový kruháč u Sportovního ostrova, kde se nachází například plavecký bazén nebo hokejový zimák, se poprvé otevřel tento týden. Dokončení stavby, jež začala letos těsně před začátkem nového školního roku, výrazně uleví dopravě ve městě. Zjednoduší se průjezd samotnou křižovatkou i centrem města, kudy vedla jediná objízdná trasa.

Současně se má díky projektu, jehož součástí také byla oprava vodovodu, vybudování nových chodníků, bezpečnostních zálivů nebo veřejného osvětlení, zvýšit bezpečnost chodců, kteří v místě komplikovaně přecházeli. 

Chodci zde při cestě na nedaleký Sportovní ostrov Ludvíka Daňka museli zastavit dopravu na hlavním průtahu městem, bezpečné přecházení navíc komplikoval odbočovací pruh doprava, který byl souběžný s průjezdným pruhem ve směru z centra města. Křižovatka byla těžko průjezdná i pro řidiče vjíždějící na Sportovní ostrov či z něj,“ popsala mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Dlouho odkládaný projekt

Za vybudování nové křižovatky s rondelem zaplatilo Blansko bezmála 7 milionů korun. Další přibližně čtyři miliony investoval Jihomoravský kraj. Do konce listopadu se v místě ještě uskuteční dokončovací práce, nová křižovatka ale zůstane průjezdná. 

Aktuálně probíhá administrativní proces povolení předčasného užívání. V tomto režimu bude stavba až do řádné kolaudace, která proběhne v průběhu příští roku. Kolaudace je vázána na vyhotovení hlukové studie, s jejím vypracováním ovšem musíme počkat na jarní měsíce,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Pera Skotáková ke stavbě, kterou původně radnice plánovala už před šesti lety. Kvůli opakovaným odvoláváním odpůrců se investice vícekrát odkládala.

Nyní bude přecházení i průjezd bezpečnější a věřím, že doprava v místě také plynulejší. To byly ostatně hlavní důvody, proč jsme stavbu nového rondelu po letech příprav prosazovali,“ dodal blanenský starosta Jiří Crha (ODS), který je rovněž jihomoravským radním pro dopravu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Záboj

Štítky Blansko, Rekonstrukce, Křižovatka, Řidiči, Uzavírka, doprava, Ludvík Daněk, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko se dočkalo. Má nový kruháč a průjezdnější město  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.