Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské šaliny jezdí po opravených mostech, které zdobí nové graffiti

Cesty šalinou jsou pro Brňany nyní bezpečnější, k tomu obohacené o umělecký zážitek. Tramvajové mosty totiž získaly nový kabát. Dopravní podnik města Brna (DPMB) opravil třináct staveb. Všechny mají novou omítku, jedenáct z nich zdobí i profesionální graffiti. Opravy vyšly celkově na více než dva miliony korun.

Opravené a k tomu umělecky pomalované jsou nově například mosty Rakovecká, Fügnerova, Švermova či Dunajská. Rekonstrukce DPMB uskutečnil především kvůli bezpečnosti. Po mostech denně jezdí tramvaje s cestujícími a technický stav staveb se zhoršoval. Ve správě máme celkem dvacet mostních objektů, po kterých jezdí tramvaje s cestujícími. Plášť třinácti z nich byl ve špatném stavu. Na povrchu se objevovaly trhliny, drolila se omítka a byly posprejované nevzhledným graffiti,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.  

Nejprve pracovníci očistili mosty tlakovou vodou, poté opravili praskliny, a nakonec nanesli nový nátěr. Umělecké zdobení ve formě graffitů vytvořili umělci z projektu Malujeme jinak ve spolupráci s dalšími výtvarníky. Náměty jednotlivých ploch jsou zpracovány realisticky, komiksově, abstraktně i geometricky. Cílem umělců je, aby malby doplnily veřejný prostor a dokázaly v kolemjdoucích vyvolat reakci nebo pozitivní emoci,“ popsala mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Dopravní podnik spravuje dvacet mostů, nového pláště se kvůli špatnému stavu dočkalo třináct z nich. Celkově opravy vyšly na více než dva miliony korun. Na zastávce Čertova rokle zároveň na zdi přibyla tématická malba, která v sobě skrývá lidová přísloví o čertech. V minulosti byly podobným způsobem zrekonstruované také zdi u tramvajových tratí, například na zastávkách Ondrouškova nebo Ečerova. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky graffiti, oprava, DPMB, mosty, tramvaje, Dopravní podnik města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské šaliny jezdí po opravených mostech, které zdobí nové graffiti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.