Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Podél ulice Řípská v Brně vznikne nová cyklotrasa

V Brně vznikne nová cyklotrasa, která povede mezi ulicemi Olomoucká a Tuřanka. Cesta dlouhá necelé dva kilometry by měla zvýšit bezpečnost cyklistů. Ti v současné době často křižují frekventovanou silnici, jíž denně projede dvacet tisíc aut.

Plánovaná cyklotrasa ve Slatině nahradí momentálně chybějící část cyklostezky vedoucí z centra Brna přes Šlapanice do Pozořic na Brněnsku. Nový úsek usnadní dopravu cyklistům, kteří by nyní měli co nejméně přejíždět přes frekventovanou silnici. „Intenzita dopravy na Řípské je obrovská. Pro cyklisty nejde o bezpečnou trasu, a to bychom rádi změnili. Jako nejvhodnější se nám jeví přesunout nemotorovou dopravu mimo hlavní koridor na samostatné komunikace. Podél jižní strany Řípské by měla v přidruženém dopravním prostoru vzniknout obousměrná cyklostezka,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

K výstavbě 1,75 kilometru dlouhého úseku vznikla studie již v minulém roce, projekt byl ale komplikovaný kvůli negativnímu stanovisku Policie ČR. Součástí budování cyklostrasy Olomoucká–Tuřanka bude také návrh na vybudování čísti chodníku. Stavba může začít až ve chvíli, kdy dojde k odkoupení některých pozemků.

Nový investiční záměr, který podle odhadů vyjde na 26,7 milionů korun včetně DPH, se opírá o loňskou studii a podle radních hledá řešení některých dřívějších překážek. „Tam, kde není kvůli prostorovému uspořádání možné umístění cyklostezky, se uvažuje o zrušení stávajícího zálivu pro podélné parkování. Naopak by se ale rozšířil současný parkovací záliv na Řípské v úseku u Kigginsovy,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). Termín, kdy by se mohlo začít stavět bude známý po vypracování investičního záměru. 


Úsek mezi Olomouckou a Tuřankou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky cyklistika, cyklostezka, doprava, olomoucká, tuřanka, Brno, cyklistická trasa, cyklista, ODS, Markéta Vaňková, Policie České republiky, Šlapanice, Pozořice, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podél ulice Řípská v Brně vznikne nová cyklotrasa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.