Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozsáhlá rekonstrukce adamovského nádraží začne na podzim

Vlakové nádraží v Adamově na Blanensku čeká rozsáhlá a nákladná rekonstrukce. Práce na úpravu dopravního uzlu začnou v říjnu. Správa železnic vybrala firmu, která bude mít modernizaci za stovky milionů korun na starost. Ve výběrovém řízení zvítězila firma SWIETELSKY Rail CZ.

V Adamově vzniknou do roku 2023 dvě bezbariérová ostrovní nástupiště či nová lávka, která propojí druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice. Z nástupišť na ni povedou schodiště a výtahy. Právě stavba nové konstrukce patří podle zhotovitele díla k nejsložitějším částem stavby.

Největší stavbařskou výzvou bude bezesporu nová lávka pro pěší a přístupový chodník. Stavba se musí založit do přilehlého svahu a vysoko nad úrovní terénu vytvoří místní dominantu,“ sdělil Jan Parchanski, projektový manažer SWIETELSKY Rail CZ, pro níž se jedná o největší zakázku na Moravě.

S pracemi začnou dělníci v říjnu. Počítá se, že rekonstrukce, která vyjde na celkem 834 milionů korun, potrvá přes dva roky. Součástí stavby je také oprava vnitřních prostor výpravní budovy pro vytvoření zázemí pro cestující, výstavba parkoviště s kapacitou třiceti parkovacích míst nebo vystavění protihlukových stěn.

Podle Správy železnic umožní prodloužení třetí staniční koleje odbavit nákladní vlaky o délce 740 metrů. Součástí projektu je také oprava železničního svršku a spodku, přeložky sítí, výstavbu nových protihlukových zdí, elektrorozvodů a nové technologické lávky a budovy. Začít se stavbou se má letos na podzim, hotovo má být pak v polovině roku 2023.

Modernizaci vítá také vedení Adamova. Poslední úpravy nádraží se uskutečnily v jihomoravském městě před zhruba třiceti lety. Kromě zlepšeného komfortu cestujících se uleví také místní dopravě. U nádraží vznikne nové parkoviště s desítkami míst, které doposud u stanice chybělo. Na západní straně jej staví město, na druhé straně pak parkovací plochu budují železničáři. 

Ohodnoť článek

Štítky Železnice, rekonstrukce, Adamov, Správa železnic, SWIETELSKY Rail, Správa železniční dopravní cesty, lávka, okres Blansko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsáhlá rekonstrukce adamovského nádraží začne na podzim  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.