Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mendlovo náměstí čeká dílčí proměna, kompletní rekonstrukce se odkládá

Brněnské Mendlovo náměstí čeká letos výrazná proměna. Po proměně by se důležitý dopravní uzel měl stát přívětivějším místem zvláště pro cestující hromadné dopravy, která se přesune na okraj náměstí. Ve středu plochy vznikne park se stromy a bezbariérovými zastávkami.

Úpravu náměstí budou mít na starosti architekti ze studia Chybik+Kristof společně s autorem budoucí rekonstrukce náměstí, architektem Michalem Palaščákem

Posuneme trasu trolejbusu směrem k pivovaru. Tím vznikne uprostřed plochy volný kruh. Tento prostor bude průchozí ze všech stran. Naším cílem je také prostor sjednotit, toho dosáhneme pomocí červených kachliček, které budou barevně ladit s přilehlou katedrálou i obvodovým zdivem," popsal architekt Ondřej Chybík.

Kompletní rekonstrukce v nedohlednu

Všechny plánované úpravy by měly být hotové zhruba do roka. Přesně za rok si totiž v moravské metropoli připomenou dvousté výročí narození otce genetiky, Johanna Gregora Mendela. V nové podobě se počítá s tím, že se bude osobnost vědce připomínat například prostřednictvím sochy. Kompletní rekonstrukce Mendláku, o níž se mluví několik let, se ale odkláda na neurčito. 

Celkovou cenu úprav odhadujeme na sto padesát milionů korun. Práce by měly být hotové zhruba do roka. Chceme, aby mělo místo příjemnou atmosféru a aby pro místní obyvatele nebylo jen přestupní stanicí. Toho chceme docílit mimo jiné výsadbou většího množství zeleně. Stromy budou rozmístěny tak, aby v budoucnu nebránily kompletní rekonstrukci náměstí," popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Stromy připomenou Mendela 

Stromová výsadba bude klíčovým prvkem nové podoby náměstí. Volba druhů stromů je symbolicky spjata s dílem J.G.Mendela.

 „Chtěli jsme, aby byla skladba stromů pestrá a náměstí vypadalo zajímavě v průběhu všech ročních období. Zvolili jsme duby, jírovce a celtisy. Vybrané stromy jsou díky šlechtění schopny dlouhodobě přežívat ve městě. Byl to právě Mendel, kdo před půl druhým stoletím začal se šlechtěním rostlin, celým projektem tedy navazujeme na jeho odkaz," dodal architekt Zdeněk Sendler.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chybik+Kristof

Štítky Brno, Mendelovo náměstí, rekonstrukce, Mendlovo náměstí, strom, architekt, Gregor Mendel, Ondřej Chybík, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendlovo náměstí čeká dílčí proměna, kompletní rekonstrukce se odkládá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.