Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O víkendu vyjede slavnostní vlak do Hustopečí, symbolicky tak pokřtí novou trať z Brna

13. prosince vyjedou na trasu Brno - Hustopeče první elektrické vlaky, a to díky dokončení modernizace a elektrizace tratě z Šakvic. Provoz zahájí vypravení zvláštního vlaku, který pojede z Brna do Hustopečí už o den dříve - dvanáctého prosince.

Novou elektrickou trať z Brna do Hustopečí jako první vyzkouší speciálni vlak, který vyjede dvanáctého prosince v 8:44 z brněnského nádraží. Zpátky bude mít cestu před dvanáctou hodinou. Vlakem se vypraví nejen představitelé organizací, které se podílely na stavbě a modernizace tratě, ale projet se mohou i zájemci z řad veřejnosti. Je sle nutné mít speciální jízdenku, kterou je potřeba si koupit den předem, aby nedošlo k přetížení vlaku. 

„Dokončení stavby Brno – Hustopeče znamená pro Jihomoravský kraj, a především Hustopečsko, zásadní zkvalitnění spojení s Brnem i dalšími městy. Zlepšení pocítí zejména senioři a méně pohybliví cestující. Bez přestupu se dostanou jedním vlakem s jednou jízdenkou nejen do centra Brna, ale v Brně třeba i na Lesnou či do Králova Pole. Nebudou muset řešit problémy s parkováním či se zácpami na dálnici D2,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Nová trať Brno – Hustopeče je důležitá i z technického hlediska. Umožnila naplnit dlouhodobé dopravní záměry Jihomoravského kraje podpořit kolejovou dopravu do z hlediska počtu cestujících silných destinací, jako jsou Hustopeče a současně uspořit kapacitu regionálních vlaků na méně vytížené relaci Šakvice – Břeclav,“ doplnil krajský radní pro dopravu Jiří Crha.

Cestující se dočkají přímého vlaku z Hustopečí do Brna

Krom stávajících vlaků se tak cestující z Hustopečí do Brna otevřou nové možnosti. Díky trati tak nebudou muset přesedat a dostanou se pohodlně oběma směry přímým vlakem. Ten pojede vždy ve špičče po 30 minutách a mimo špičku či o víkendech po hodině. Přímé spojení nejvíc pomůže méně pohyblivým lidem nebo rodičům s kočárky, kteří nebudou muset přestupovat v Šakvicích. 

Další zlepšení mohou občané očekávat přibližně za dva roky, kdy vstoupí do provozu nové nízkopodlažní jednotky pořizované Jihomoravským krajem, které nahradí stávající staré vlaky. Zkrátí se doba jízdy, zvýší se komfort cestování a naroste efektivita provozu,“ sdělil hejtman Grolich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IDSJMK - Facebook

Štítky Hustopeče, Brno, vlak, trať, modernizace, Šakvice, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, Jiří Crha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu vyjede slavnostní vlak do Hustopečí, symbolicky tak pokřtí novou trať z Brna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.