Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Masaryčce klesl počet projíždějících aut od zpřísnění pravidel o třetinu. Vjezd už nekontrolují strážníci

Brno zpřísnilo od 1. září podmínky ke vjezdu do historického centra. Reagovalo tak na skutečnost, že řada řidičů si zkracovala cestu centrem přes Náměstí svobody, která místo pěší zóny chvílemi připomínala běžnou komunikaci. Podle prvních statistik se například na Masarykově ulici snížil počet projíždějících aut o třetinu.

Méně vydaných oprávnění a rozdělení centra do více podoblastí. Dvě faktické změny, které nastaly k 1. září a které po prvních týdnech fungování hodnotí představitelé města jako efektivní. Na pěší zóně se totiž podařilo docílit snížení počtu aut řádově o desítky procent.

„Nejvyšší pokles nastal na ulici Masarykově a Rašínově – na obou zhruba o 30 %, v odpoledních hodinách tu projede dokonce téměř o polovinu méně aut než před změnou systému. Nejčastěji se tu pohybují vozidla taxislužby, v dopoledních hodinách zásobování a pak různé služby, např. zásilkové, havarijní apod.,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

„Zároveň jsme už zaznamenali i první desítky porušení vjezdu. Důkazní materiály momentálně vyhodnocujeme, řidičům hrozí pokuty,“ dodal. Z čísel za první týden vyplývá, že na vjezdech do pěší zóny nastal pokles všude s výjimkou Zelného trhu. Vedení města si to vysvětluje konáním různých slavností, které zvýšily potřebu zásobování.


Centrum bude opět patřit chodcům. Od září začnou platit přísnější pravidla pro vjezd aut, jaké změny čekají řidiče?

Brněnské historické centrum čeká od září významná změna. Začátkem měsíce se zpřísní pravidla pro vjezd aut. Frekventovaná automobilová doprava v pěší zóně byla diskutovaným tématem posledních měsíců. Město se rozhodlo zakročit, v nejužším centru...


V okolních oblastech mimo pěší zónu se podle statistik města počet vozidel mírně zvýšil, s ohledem na to, že tyto podoblasti (Jezuitská, Měnínská, Bašty) využívají vozidla bez oprávnění k vjezdu právě na pěší zónu. „Největší nárůst přirozeně nastal na ulici Besední (podoblast Veselá), neboť do ní není vjezd omezen," uvádí město v tiskové zprávě.

Vjezd do centra už nehlídají strážníci, zaměřují se na parkování v pěší zóně

Další novinkou je od začátku září fungování kamerového systému. Ten sice měl zaznamenávat průjezd vozidel už od září 2018. Město však muselo vypsat nové výběrové řízení, na některých místech muselo získat povolení k umístění kamer od majitelů nemovitostí. Činnost kamer tak nahradili brněnští strážníci. Ty už od září v centru vjezd nehlídají

„Hlídky městské policie vjezdy do pěší zóny od 1. září letošního roku nekontrolují ani jsme neobdrželi žádost o jejich opětovnou přítomnost," uvedla mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

Podle ní nyní městská policie využívá uvolněnou personální kapacitu k většímu dohledu na dodržování dopravních předpisů přímo v pěší zóně. „Zaměřujeme se tedy zejména na řidiče, kteří odstaví svá vozidla mimo místa k tomu určená. Drtivá většina dopravních přestupků se týká právě špatného parkování," dodala Skřivánková.

Rozdělení centra do sedmi podoblastí

Do září letošního roku platilo, že každý, kdo měl parkovací oprávnění v brněnském centru, se mohl volně pohybovat kdekoli se mu zachtělo. Od 1. září však Brno rozdělilo historické centrum na sedm podoblastí, přičemž držitelé vjezdového oprávnění se mohou s autem pohybovat výhradně ve své podoblasti.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky historické centrum, doprava, vjezdy, auta, pěší zóna, rezidentní parkování, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Masaryčce klesl počet projíždějících aut od zpřísnění pravidel o třetinu. Vjezd už nekontrolují strážníci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.