Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

ŘSD v říjnu požádá o výjimku z ochrany přírody na stavbu úseku dálnice D52. Přišlo o ni na žádost Vody z Tetčic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v říjnu požádá o novou výjimku z druhové ochrany o ochraně přírody a krajiny pro stavbu dálnice D52 mezi Pohořelicemi a Novou Vsí na Brněnsku. Výjimku provází letité spory, trvají od března 2007. Naposledy ji Krajský soud v Brně zrušil letos v červenci, když vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Rozsudek přípravu dálnice nekomplikuje ani nezdržuje, řekl uvedl brněnský ředitel ŘSD David Fiala.

„Tento proces doputoval až do soudního přezkumu zejména proto, abychom poznali argumenty nevládních organizací a názor soudu a mohli to využít při novém řízení a v jiných obdobných řízeních na D52," uvedl Fiala.

Počítám se pokračováním sporů, zní z ŘSD

Doplnil, že v létě ŘSD pro tuto stavbu dokončilo dokumentaci k územnímu řízení, v srpnu obeslalo dotčené orgány a v říjnu požádá o novou výjimku. „Koncem roku chceme zahájit práce na dokumentaci pro stavební povolení. Pochopitelně jako na celé D52 počítáme nadále s pokračováním sporu," uvedl Fiala.

Různé spolky i fyzické osoby napadají přípravné kroky od samého počátku a často úspěšně. Odvolání podaly spolky jako Voda z Tetčic, Děti Země, Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích a právní kancelář Frank Bold.

Obchvat Mikulova chceme stavět už za dva roky, říká Fiala

U ostatních úseků dálnice D52 čeká ŘSD na vydání nebo obhájení výjimek, o které požádalo na konci roku 2018. „Projekčně a s projednáním dokumentací jsme připraveni v úseku od nádrží až na státní hranice prakticky ke stavebnímu povolení. Bohužel jsme ve vleku souvisejících správních řízení a soudních sporů o podklady nebo vlastní rozhodnutí. Nejdále v přípravě je stavba obchvatu Mikulova, kde na přelomu října a listopadu požádáme o stavební povolení. Máme nyní k dispozici 85 procent majetků. Pokud získáme a obhájíme stavební povolení v příštím roce, 2022 chceme stavět," doplnil Fiala.

Rakušané mají hotovo

Celkem chybí na českém území postavit 23 kilometrů dálnice, která by spojila existující úsek od Brna do Pohořelic s rakouskou hranicí. Rakušané jsou se stavbou prakticky hotoví. Čtyřpruh vede až k Poysbrunnu a loni na podzim se otevřel dvoupruhový obchvat Drasenhofenu, který lze v budoucnu o další dva pruhy rozšířit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, Jan Luxík

Štítky řsd, d52, výjimka, stavba, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Tetčice, Tim Hamilton, Pohořelice, Krajský soud v Brně, stavební povolení, Nová Ves, Brněnsko, Mikulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD v říjnu požádá o výjimku z ochrany přírody na stavbu úseku dálnice D52. Přišlo o ni na žádost Vody z Tetčic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.