Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo tohle vymyslel, zuří v Brně, Znojmě i Adamově kvůli zavírání pošt

, aktualizováno 31. března 2023, 14:30

Vlna nevole a ostrých slov se snáší na hlavu České pošty (ČP) z jihomoravských měst a obcí. Statní podnik oznámil, že v kraji od července zavře přes dvacet provozen. Starostové, jejichž měst či městských části se opatření dotkne, si stěžují, že se s nimi o záměru nikdo nebavil.

Česká pošta podstupuje reorganizaci a po republice chystá kvůli úsporám zavřít tři stovky poboček. Třiadvacet pošt se neotevře od letních prázdnin také na jižní Moravě. Nejvíce na opatření doplatí v Brně, kde se počítá se zavíračkou hned dvanácti poboček. Například v městské části Židenice poštovní budova v ulici Kamenačky, kterou si přitom místní podle židenického starosty Petra Kunce (Hlas pro Židenice) zrovna chválí.

„Připadá mi to jako neskutečně hloupé řešení. V Židenicích nám nyní zůstane jen jedna pošta v Rokycanově ulici, na kterou si lidé přitom dlouhodobě stěžují. Od rána mi kvůli rušení zvoní telefony od naštvaných místních,” řekl Drbně Kunc.

Naštvaní jsou také na východním předměstí Brna, kde chtějí představitelé radnice psát dopis ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a oslovit další poslance. „V Líšni se chystá zrušení pošty a my jsme se o tom dozvěděli z médií, aniž by s námi bylo debatováno nebo vysvětlen důvod. Tohle prostě takhle nejde. Proto jsem se rozhodl aktivně se zapojit a předložit tento problém na radě a zastupitelstvu Líšně“ napsal líšeňský starosta Břetislav Štefan (ČSSD).

Víme o tom z datovky

Vedení radnice se zlobí i v okresních městech. Například ve Znojmě se počítá s uzavřením dvou poboček, v Pražské ulici a na třídě Dukelských bojovníků. 

 „Každá z pěti pošt ve Znojmě se nachází ve specifické lokalitě a má své opodstatnění, které těžko někdo zpochybní. Jedná se o pobočky v oblastech s vysokou koncentrací lidí včetně mnoha seniorů. Neumím si tedy představit, že nejen těmto lidem dostupnost poštovních služeb vláda zhorší. V případě seniorů jim mnohdy znemožníme pobočku pošty vůbec navštěvovat, v lepším případě pak jen s obtížemi,“ vyjádřila se Ivana Solařová (ANO), starostka Znojmo.

Velké rozhořčení panuje i v menších městech. Manažerské rozhodnutí pošty rozvášnilo například lidi v Adamově na Blanensku. „Rozhodnutí jsem se dozvěděl z datové schránky. Zrušení jedné ze dvou poboček je velký problém. Adamov je město dvou kopců, podle toho je rozdělena doprava i celá logistika města. Pro místní je fungování pouze jedné provozovny naprosto irelevantní,” řekl Drbně starosta města Adamov Roman Pilát (nez.). 

Pošta se brání

Česká pošta krok obhajuje a tvrdí, že rozhodnutí bylo nevyhnutelné a záležitost řeší s představiteli samosprávních celků. Zavíráním poboček i propuštění zaměstnanců chce podnik snížit ztráty. „Nemůžeme si dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,” vyjádřil se už dříve k situaci Miroslav Štěpán, zástupce generálního ředitele České pošty. 

Seznam rušených poboček
Zdroj: Česká pošta

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , , | Foto Aneta Šamšulová

Štítky pošta, Česká pošta, Adamov, Znojmo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Kapitalisti, já bych naopak udělal v Adamově další expozituru, jsem totiž komunista

Neděle, 16. dubna 2023, 09:55Odpovědět

Baron Kocharovski

Marie Glanczová -
maruško, klid! pošta z hlavního nádraží SE STĚHUJE do OC LETMO, (do 4. a 5. patra)! :-DDD tak to bude paráda! už se těším, jak se tam všichni, (na hromadě asi), potkáme! :-DDD

Úterý, 4. dubna 2023, 17:20Odpovědět

Marie Glanczová

kam mají chodit starší, když už třeba nevylezou do autobusu či šaliny-kam budou chodit z Líšně, Židenic nebo Soběšic? A byli jste teď někdy na hlaváku? Je tam otevřeno jen přízemí, jinak je to plné cigošů a ukáček, až jsem se bála...tam mají chodit staří lidé, jen aby pár nahoře nic nedělajících panáků mělo na odměny miliony???

Neděle, 2. dubna 2023, 12:24Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Vlastimil Stavinoha -
do svědomí si sahat nemusím, (nestávkoval jsem a ani nebudu), ale pohledy neposílám proto, že bývalí adresáti už nežijí. (důvody bývají často úplně jiné) než si někteří myslí!

Sobota, 1. dubna 2023, 16:20Odpovědět

Baron Kocharovski

celkem se divím, že na "brno-střed" se ruší hned asi 5 poboček... ::-((( údolní, mečová, kounicova, příkop, hrnčířská. takže, KAM ti lidi mají jezdit? všichni k nádraží?! (a pošta u nádraží se bude opravdu stěhovat do nákupního centra LETMO)?! tak tam se "všichni" rozhodně nevejdou! a pak, kde budou parkovat auta, ta poštovní?! :-(((

Sobota, 1. dubna 2023, 16:18Odpovědět

Kdo tohle vymyslel, zuří v Brně, Znojmě i Adamově kvůli zavírání pošt  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.