Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel válečný hrdina a poslední český pilot RAF Emil Boček. Bylo mu sto let

, aktualizováno 25. března 2023, 15:33

Zemřel poslední český stíhací pilot RAF Emil Boček. Rodák z brněnských Tuřan byl generálem ve výslužbě, který v průběhu druhé světové války sloužil jako stíhač u československého letectva ve Velké Británii. O úmrtí válečného hrdiny, jenž nedávno oslavil sté narozeniny, informovalo Komunitní centrum pro válečné veterány.

Generál Emil Boček, který patřil mezi hrdiny leteckých bojů druhé světové války, zemřel. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. V Británii podstoupil letecký výcvik a jako stíhací pilot se účastnil bojů na západní frontě. Byl posledním žijícím českým pilotem, který usedl v britské RAF do kokpitu stíhacího letounu.

Odvážný brněnský rodák

Poslední roky žil Boček v domově seniorů v brněnské Bystrci, kde v únoru slavil i významné životní jubileum. Při otázce na největší životní zážitky se pilot opakovaně vracel k času strávenému v Anglii. Země Spojeného království se mu vryla do paměti i přes to, že procestoval takřka svět. Do bojů se poprvé zapojil ve Francii, kam roku 1939 tajně uprchl z nacisty obsazeného Československa. V Británii pak jako člen československé zahraniční armády sloužil na pozici leteckého mechanika.

Později absolvoval výcvik v Kanadě a začal působit jako stíhač u československé 310. stíhací perutě. „Pořád nejraději vzpomínám na Anglii. Tam bylo všechno perfektní a nové. Naopak ve Francii byl takzvaně bordel a museli jsme nosit dřeváky,“ vzpomínal Boček. Za války strávil necelých čtyřiasedmdesát hodin v letadle při bojových akcích. „Ale nikdy jsem se nebál. Vždycky jsem věděl, že já z boje vyjdu dobře a problémy budou mít ti druzí,“ svěřil se.

Po válce mě maminka ani nepoznala po hlase, vzpomíná stoletý generál Boček

Davy gratulantů s květinami a dary se dnes scházejí u posledního žijícího českého pilota RAF. Brněnský rodák Emil Boček, který bojoval na druhoválečné západní frontě, oslavil 25. února své 100. narozeniny. Ve vzpomínkách se vrátil k působení v...

Odešel v šestnácti

Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v šestnácti letech a za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy. 

Ke stým narozeninám, které oslavil na konci února, mu pogratulovali legionáři, blahopřání od britského krále mu ale přijel osobně předat i nový britský velvyslanec Matt Field„Měl jsem tu velkou čest předat panu generálu Emilu Bočkovi, pilotu RAF, osobní dopis od krále Karla III. Král mu poblahopřál ke stým narozeninám a poděkoval mu za jeho přínos boji za svobodu,“ okomentoval.

Potkal i královnu

Po válce se jako příslušník nekomunistického odboje stal nepohodlným a v březnu 1946 byl z armády na vlastní žádost propuštěn. Zařídil si opravnu motocyklů. Po komunistickém puči pracoval v podniku Mototechna, později se až do odchodu do důchodu v roce 1988 živil jako soustružník.

I poté byl veřejně činný, po pádu komunistického režimu působil mimo jiné v Československé obci legionářské, kde byl poté místopředsedou republikového výboru, či předsedou Svazu letců RAF v Brně. V březnu 1996 se osobně setkal ke krátkému rozhovoru s britskou královnou Alžbětou II. při její návštěvě Brna za doprovodu prezidenta Václava Havla.

Po obnovení demokracie po roce 1989 byl morálně a politicky rehabilitován a několikrát povýšen. Do generálské hodnosti ho povýšil prezident Miloš Zeman, který ho v květnu 2014 jmenoval brigádním generálem a v květnu 2017 generálmajorem. V květnu 2019 ho Zeman povýšil do hodnosti armádního generála ve výslužbě.

O jeho životě vznikl v roce 2012 dokumentární film Nezlomný. V městské části Brno-Bystrc po něm v roce 2016 pojmenovali tramvaj. Mimo jiné byl také čestným občanem rodného města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbny/Emil Boček

Štítky Brno, společnost, úmrtí, Emil Boček, veterán, historie, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel válečný hrdina a poslední český pilot RAF Emil Boček. Bylo mu sto let  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.