Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Gentleman silnic pomohl policistům zastavit seniora, který jel po dálnici v protisměru

Zachoval klidnou hlavu a pomohl policistům při zásahu. Cenu Gentlemana silnic si od jihomoravských policistů převzal Robin Komárek, který varoval řidiče před nebezpečným mužem na dálnici. Policisté dávají jeho pohotovou reakci za příklad ostatním řidičům.

Ocenění za své ukázkové chování při složité dopravní situaci obdržel dvaatřicetiletý Robin Komárek od náměstka ředitele krajského ředitelství policistů Miroslava Tótha. Svoji pohotovost a rozvahu prokázal v polovině ledna. Vracel se tehdy kolem půlnoci z firemní akce domů do Rajhradu na Brněnsku. Při jízdě po dálnici D52 zahlédl za svodidly podezřelé auto, které jelo stejným směrem, ale na špatné straně dálnice.

Okamžitě reagoval

Řidič neváhal a vytočil linku 158. Poté, co dispečerům popsal, jak nebezpečně jedoucí auto vypadá a kde se právě nachází, rozhodl se varovat ostatní řidiče. „Zapnul jsem mlhovky a výstražná světla, k tomu jsem přerušovaně troubil. Všem kolem mě rychle došlo, že je na dálnici nějaký problém,“ vysvětlil Komárek, jehož reakci označili policisté za správnou. 

Robin Komárek zachoval po celou dobu klid a usnadnil policii koordinaci zásahu. „Pomohlo mi, že jsem běžně zvyklý jezdit a komunikovat za jízdy přes hands-free. Taky bylo dobré, že jsem vedle sebe měl bratra, který chování řidiče natáčel, a i díky němu jsem zachoval chladnou hlavu,“ řekl Drbně Komárek.

Na dálnici se vydala hlídka z dálničního oddělení v Mikulově, která rozsvítila majáky a snažila se auto přimět k zastavení. Muž za volantem ale nereagoval. Zpomalovat začal až po více než dvaceti kilometrech nebezpečné jízdy v protisměru. V tu chvíli se Komárkovi se nesmírně ulevilo. „Rozloučil jsem se s dispečerkou a pokračoval jsem dál v jízdě,“ uvedl s tím, že si kvůli spolupráci s policií musel udělat zajížďku.

Incident se obešel bez nehody

Devětaosmdesátiletý řidič auta jedoucího v protisměru byl po zastavení dezorientovaný. Když se ho policisté ptali, proč nezabrzdil už dříve, senior tvrdil, že policejní hlídku s blikajícími majáky vůbec neviděl. Incident se obešel bez jakékoliv újmy na zdraví, což by se podle policistů bez pomoci Robina Komárka stát nemuselo.

„Pan Komárek svým přístupem přispěl ke snížení rizika nehody. Jeho čin je obdivuhodný, vzhledem k tomu, co všechno v relativně krátkém čase a vypjaté situaci dokázal. Považuji to za inspirativní,“ řekl Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic, který Komárkovi cenu předal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, incident, pčr, jihomoravský kraj, gentleman silnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gentleman silnic pomohl policistům zastavit seniora, který jel po dálnici v protisměru  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.