Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za schvalování ruské agrese padlo devět trestů. Jeden člověk skončil ve vězení

Za schvalování ruské agrese na Ukrajině v Česku dosud padlo devět pravomocných rozsudků. Vyplývá to z evidence Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). V osmapadesáti případech byl někdo obviněn. Trest si odnesli lidé za projevy na demonstracích i sociálních sítích.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž už loni v únoru upozornil na to, že veřejná prohlášení, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být posuzována jako trestný čin. Podle statistik NSZ padlo v této souvislosti devět pravomocných rozsudků, zahájeno bylo osmapadesát trestních stíhání nebo zkrácených přípravných řízení, v devadesáti případech byly zahájeny úkony trestního řízení, tedy jsou ve fázi prověřování.

Stříž v rozhovoru pro Právo uvedl, že pouze jediný z devíti odsouzených musel jít do vězení. Jde o aktivistu Patrika Tušla, který už koncem loňského roku dostal devět měsíců vězení kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích, zveřejnil je v nahrávce na sociálních sítích. V ostatních případech soudy ukládaly podmínky či peněžité tresty.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu loni ve druhé polovině února. Stříž krátce poté uvedl, že pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s ruským útokem na Ukrajinu, podporoval jej nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit trestného činu schvalování trestného činu, případně trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Daniel_B_photos

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, kriminalita, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za schvalování ruské agrese padlo devět trestů. Jeden člověk skončil ve vězení  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.