Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v Brně rozšlapou tisíce konikleců za rok. Pomůže dřevěný chodník

Chráněné koniklece v Brně každoročně ohrožují neopatrní návštěvníci rozšiřující už vyšlapané cesty. Kvůli zvědavcům, kteří se k rostlinám chtějí dostat blíž a květy si vyfotografovat, přichází rezervace o tisíce konikleců. Situaci vyřeší dřevěný chodník.

Konikleců na Kamenném vrchu v Brně každoročně ubývá. Ochránci se proto rozhodli zakročit, a prostřednictvím Viléma Jurka z organizace Rezekvítek tak vznikl třímilionový projekt na vybudování chodníčku. Kromě ochrany konikleců poslouží 240 metrů dlouhá lávka také lidem, kteří si do rezervace rádi zajdou na procházku.

„Pro samotné návštěvníky je velký problém neschůdnost cest po zimě a deštích, kdy se trasa mění v jedno velké bláto plné kaluží,“ vysvětlil Jurek s tím, že z konstrukce budou profitovat také lidé na vozíku. Průchod by totiž měl být bezbariérový.

V Brně vyrašily chráněné rostliny. Střežit je bude koniklecová hlídka

Brněnská přírodní rezervace Kamenný vrch láká příznivce chráněných konikleců. První fialové kvítky vyrašily v Novém Lískovci začátkem března a s teplejším počasím jich bude přibývat. V plné kráse by se podle ochránců přírody mohly ukázat za týden.

Podle Rezekvítku rozšlapou návštěvníci koniklecové louky na Kamenném vrchu až tisíce chráněných rostlin za rok. Nejfrekventovanější cesty se v posledních letech rozšířily až o dva metry, a koniklece se tak stahují dál od vyšlapaných pěšin. 

Postaví mola s výhledem a fotokoutky

Nový chodník lidem při kochání se rostlinami překážet nebude. „Bude opatřený na několika místech zábradlím, aby se o ně mohli návštěvníci opřít a kochat se. Z chodníku budou vystupovat mola, která se budou vznášet v prostoru, čímž bude možné obdivovat rostliny bez potřeby chodit do stepních ploch. Pro fotografy vytvoříme fotokoutky,“ slíbil Jurek.

Se stavbou chtějí ochranáři začít na podzim. Předtím je ale nutné získat stavební povolení a zhotovitele projektu. Výstavba by koniklece ohrozit neměla. „Budeme se zhotovitelem spolupracovat, abychom se podobných problémů vyvarovali. Do lokality například nebudou vjíždět auta, vše se donese ručně nebo na vozíčcích,“ řekl Drbně Jurek s tím, že bude zhotovitel pod drobnohledem ochránců i obyvatel Kamenného vrchu, kterým na koniklecích záleží.

Louka na Kamenném vrchu je podle Rezekvítku světovým unikátem. Chlupaté rostliny se nachází pouze ve střední Evropě a nikde nerostou v tak velkém množství jako právě v novolískovecké rezervaci. Ročně tam vyroste zhruba šedesát tisíc trsů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koniklec, Kamenný vrch, chráněné rostliny, Rezekvítek, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A CO ZMÍNĚNÉ HLÍDKY O KTEREJCH SE NEDÁVNO PSALO - KDE JSOU????

Úterý, 14. března 2023, 06:29Odpovědět

Lidé v Brně rozšlapou tisíce konikleců za rok. Pomůže dřevěný chodník  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.