Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě mají bohatější výplaty. Peněz jim ale zbývá míň

Průměrná mzda na jižní Moravě vzrostla v posledním čtvrtletí roku 2022 o více než tři tisíce korun. I přes veselejší výplatní pásky se ale lidem nežije lépe. Reálná mzda v kraji totiž za loňský rok poklesla o 7,5 procenta. Vyplývá to ze zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Průměrná hrubá měsíční mzda se v posledním kvartálu roku 2022 vyšplhala na dosud nejvyšší částku 43 092 korun. Oproti stejnému období roku 2021 šlo o více než osmiprocentní nárůst. „V mezikrajském srovnání byla mzda třetí nejvyšší po hlavním městu Praze a Středočeském kraji, ve srovnání s průměrem republiky ale byla o 320 korun nižší," popsala Veronika Dohnálková z Krajské správy ČSÚ v Brně.

Na vývoji reálné mzdy se ale ostře podepsala inflace, jejíž míra činila přes patnáct procent. Kvůli rychlému nárůstu spotřebitelských cen zbývalo Jihomoravanům z výplat méně peněz než dříve. Hluboko do kapsy museli lidé sahat při nakupování cukru, pečiva, tuků a především energií, jež se kvůli vysokým cenám zemního plynu staly doslova strašákem.

Celková reálná mzda v Jihomoravském kraji tak poklesla o 6,6 procenta. „Je třeba dodat, že reálný pokles mzdy ve byl v dané době zaznamenán ve všech krajích, v České republice reálná mzda poklesla o 6,7 procenta," uvedla Dohnálková.

Analýza ČSÚ vychází z mezd více než 467 tisíc lidí, kteří na jižní Moravě v posledním kvartále roku 2022 pracovali na plný úvazek. Oproti roku předchozímu přibyly v kraji čtyři tisíce nových zaměstnanců.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/vjkombajn

Štítky mzda, plat, zaměstnání, práce, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jižní Moravě mají bohatější výplaty. Peněz jim ale zbývá míň  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.