Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Firma musí zbourat podzemní garáže za brněnskými Lužánkami, rozhodl soud

Firma LP Expo podnikatele Libora Procházky musí odstranit podzemní garáže, které stojí na pozemcích města v lokalitě za Lužánkami v Brně. V pondělí o tom rozhodl Městský soud v Brně. LP Expo podá proti rozsudku odvolání ke Krajskému soudu v Brně, řekl novinářům právní zástupce firmy Martin Machač.

„Umístění stavby bylo v době jejího vzniku dočasné, jak dokládala vypověditelná nájemní smlouva. Stavba se nachází na pozemcích žalobce, který může požadovat její odstranění," uvedla soudkyně Martina Beránková.

Podzemní garáže v minulosti Procházkova firma získala v dražbě, nájemní smlouva k nim ale skončila výpovědí ještě tehdejšímu majiteli už v roce 2001. Firma garáže podle města využívá neoprávněně, před třemi lety ji vyzvalo k odstranění stavby. Firma se tomu brání, město ji proto zažalovalo. Argumentovalo tím, že kvůli podzemním garážím nemůže své pozemky libovolně využívat.

„Podáme rozhodně odvolání, rozhodnutí považujeme za nesprávné, je podle nás v rozporu s judikaturou a tento rozsudek neobstojí," uvedl právník LP Expo Martin Machač.

Obě strany se dohadovaly o tom, zda jde o dočasnou stavbu, nebo ne, podle soudu to ale není podstatné. Zároveň spolu vedou další spory týkající se bezdůvodného obohacení, v nichž jde o používání garáží jako takových a naopak o využívání parkovacích míst na její střeše, o těch se rozhoduje samostatně.

Město s firmami podnikatele Procházky vede či vedlo i další spory. Procházkova firma Czechcity už loni u soudu pravomocně neuspěla ve sporu s městem ohledně určení vlastnictví komunikací na pozemcích města za Lužánkami. Soud tehdy potvrdil, že komunikace jsou součástí pozemku, a jsou tedy města.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, soud, správa, reality, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kateřina Slavíčková

Bože můj to jsou ale starosti! Soudit se o píčovinu na to město má, ale že by se hodilo po Brně rozmístit více laviček,tak na to peníze asi nejsou a nikoho to nezajímá.

Pátek, 10. března 2023, 19:51Odpovědět

Marie Glanczová

P.Oujezsky má pravdu

Středa, 8. března 2023, 18:31Odpovědět

Vic Oujezdský

Pro Brno by myslím byla prospěšnejsi žaloba na určení vlastníka a nebo mimosoudní dohoda o odkupu. Garáže v tom místě provozované městem by se hodily. Proč bourat něco funkčního a hotového.

Středa, 8. března 2023, 18:19Odpovědět

Marie Glanczová

ale jak se chovala tato firma, p.Procházka v minulých letech?? Zakazoval parkování , dával tam betonové zátarasy-to už si nikdo nepamatuje? Nedivím se , že soud tak rozhodl

Středa, 8. března 2023, 12:57Odpovědět

Savvas Papadopulos

Tak to je horší než Kocourkov, je obecně málo parkovacích míst v Brně, musí se stavět parkovací domy, které zbytečně zadusí volný veřejný prostor a tam kde už parkování je postavené optimálně, pod povrchem tak se musí zbourat ????

Středa, 8. března 2023, 10:06Odpovědět

Firma musí zbourat podzemní garáže za brněnskými Lužánkami, rozhodl soud  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.