Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně vyrašily chráněné rostliny. Střežit je bude koniklecová hlídka

Brněnská přírodní rezervace Kamenný vrch láká příznivce chráněných konikleců. První fialové kvítky vyrašily v Novém Lískovci začátkem března a s teplejším počasím jich bude přibývat. V plné kráse by se podle ochránců přírody mohly ukázat za týden.

Březen a duben patří v brněnském Novém Lískovci každoročně koniklecům. V přírodní rezervaci jich ročně vyrostou i desetitisíce. Nadšenci, kteří se na vzácné rostliny vyráží podívat v prvních týdnech března ale mohou být zklamaní. „Na koniklece je zatím chladno, počítáme s tím, že pořádně začnou růst nejdříve za týden,“ řekl Drbně Vilém Jurek z organizace Rezekvítek.

Jurek ale příznivce konikleců zároveň uklidňuje. Počet rostlin je prý meziročně stabilní a snížení počtu kvůli chladnému počasí nehrozí. Květiny jen čekají na teplejší, slunečné počasí. Kromě přírodní rezervace v Lískovci mohou Brňané fialová poupata zahlédnout například na Stránské skále.

Koniklece je potřeba chránit

Koniklec velkokvětý patří mezi chráněné rostliny. V Novém Lískovci se o jejich ochranu stará právě Rezekvítek, který kromě instalace výstražných cedulí podniká i vážnější kroky. Kritické oblasti ohraničuje a do hlídání květů zapojuje  dobrovolníky. „Stejně jako poslední roky na místo vyšleme koniklecovou hlídku. Ta bude od pátku kontrolovat chování návštěvníků,“ sdělil Vilém Jurek.

Na ochranu vzácných fialových květin chce upozornit i Český svaz ochránců přírody, který letošek označil za rok konikleců. „Rok konikleců vyhlásil Český svaz ochránců přírody s cílem upozornit veřejnost nejen na tyto krásné a ohrožené rostliny, ale jejich prostřednictvím i na nutnost ochrany stepí a lesostepí v naší krajině,“ sdělil svaz v tiskové zprávě. Stepi jsou totiž místa s velkou biodiverzitou, vyskytuje se v nich mnoho druhů organismů často podobně vzácných jako koniklece.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koniklec, Rezekvítek, Nový Lískovec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

KONIKLECOVÁ HLÍDKA - V POŘÁDKU - ALE POZOR NA NEVYCHOVANCE S KLACKY, JAK SE ZACHOVALI K MALÝM SELÁTKŮM - MALÍ VRAZI - TAKOVÁ BANDA SE MŮŽE NAJÍT VŠUDE!!!! A NIČIT A NIČIT - A CO Z NICH ROSTE? VINA RODIČŮ, ŽE TAKOVÉ MLADÉ GAUNERY NEUHLÍDÁ - HLAVNĚ V RUCE MOBIL, V HUBĚ ŽVÁRO A KECY O VEČÍRCÍCH.....O CHLAPECH A BABÁCH......NAVRHNU PROJEKT PŘEVÝCHOVA RODIČŮ, KTEŘÍ STOJÍ ZA ........PENDREK!!!

Úterý, 7. března 2023, 13:47Odpovědět

V Brně vyrašily chráněné rostliny. Střežit je bude koniklecová hlídka  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.