Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejlépe opravenou památkou kraje bude kaplička u městského okruhu, věří v Brně

Brněnská kaplička svatého Antonína Paduánského v Žabovřeskách, jež se nachází u velkého městského okruhu, patří mezi nejlépe opravené památky v Jihomoravském kraji. Myslí si to alespoň v Brně, které zrekonstruovanou stavbu u staveniště nominovalo do soutěže.

Církevní se nachází v Žabovřeské ulici, kde dělníci budují další úsek městského okruhu. Brno ještě před stavbou rozhodlo, že kapli nejen zachrání, ale také opraví. Nyní očekávají, že rozhodnutí a řešení ocení odborná porota soutěže, již vyhlašuje od roku 2007 Jihomoravský kraj. Brno soutěží o podobný primát v kategorii drobných staveb vůbec poprvé. 

„Rekonstrukce kaple probíhala současně s dopravní stavbou a podařilo se ji obnovit do původního stavu. Především se jednalo o obnovu a zachování typického režného cihelného zdiva. Nově byla kaple osazena odlévaným zvonem s pamětními nápisy. Jakmile bude tato část okruhu hotova, na kapličku se bude moci jít podívat každý díky novému chodníku podél tramvajové trati,“ sdělil náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO) s tím, že hlasování v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje začíná 13. března a končí 31. března. 

Šaliny se chystají v Brně do nového tunelu. Dopravce vyhlíží testovací režim

Brno čeká otevíračka dalšího tunelu pro šaliny. Po zprovoznění tubusu k bohunickému kampusu se rýsuje městu nová a půl kilometru dlouhá stavba v Žabovřeské ulici. Dělníci po pokládce kolejí dokončují poslední práce. Městský dopravce očekává, že...

Sakrální objekt zasvěcená sv. Antonínu Paduánskému je jedinou připomínkou bývalé německé osady Kamenný mlýn, která se vytvořila okolo textilní továrny Schwab. Neogotickou podobu dali objektu v roce 1884, kdy dělníci vypracovali návrh architekta Aloise Franze. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Památka, Rekonstrukce, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlépe opravenou památkou kraje bude kaplička u městského okruhu, věří v Brně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.