Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud zprostil viny muže, který psal na Facebook o covidu. Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním muže stíhaného kvůli několika facebookovým komentářům v době koronavirové pandemie. Na facebookových stránkách nemocnice například vyjadřoval názor, že zdravotníci pacienty zabíjejí, "aby měli čísla", že jim určitě dávají "něco do pití" nebo jed místo léků. Stříž podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Muž se podle něj dopustil šíření poplašné zprávy.

Další ze sporných komentářů se objevil pod fotografií dítěte s příznaky covidu-19. „Myslím, že jste tomu dítěti vetřeli na sliznici nějakou chemikálii, aby onemocnělo a vy jste to mohli dát na facebook," napsal muž.

Okresní soud Plzeň-město muže zprostil, což potvrdil také Krajský soud v Plzni. Nešlo prý o trestný čin. Stříž s tím nesouhlasí. Příspěvky podle něj jednoznačně měly ve vztahu k veřejnosti "ohrožovací účinek". Poukázal například na to, že se šířily v době mimořádně vypjaté společenské atmosféry.

Stalo se tak totiž za stavu bezprecedentního plošného ohrožení zdraví a životů obyvatel v souvislosti s prokázáním výskytu koronavirové nákazy, kterou byla společnost v té době výrazně poznamenána," stojí v usnesení.

Stříž navrhuje, aby Nejvyšší soud kauzu vrátil k novému projednání k Okresnímu soudu pro Plzeň-město. Spis podle databáze InfoSoud zatím čeká u okresního soudu, který by jej měl spolu s podnětem státního zastupitelství předat nejvyšší instanci do Brna.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Daniel_B_photos

Štítky ČR, soud, koronavirus, Nejvyšší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zprostil viny muže, který psal na Facebook o covidu. Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.