Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko poslalo na Ukrajinu vojenskou a humanitární pomoc za bezmála čtyři miliardy

Česká republika poslala na Ukrajinu vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě přes 3,7 miliardy korun. Na jednání výboru pro obranu to řekl pověřený náměstek pro řízení sekce obranné politiky Petr Čech. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hovořila dříve o tom, že do konce května činila hodnota vojenského materiálu přes 3,5 miliardy korun. Opozice na zasedání kritizovala, že se výbor od ministerstva nedozvěděl podrobnosti o darovaném materiálu.

Čech poslancům řekl, že Česko poskytuje významnou pomoc s ohledem na svou velikost. Na Ukrajinu poslala ČR dělostřeleckou munici, ruční zbraně, zdravotnický materiál či prostředky protivzdušné obrany, řekl. Většina materiálu ze skladů ministerstva byla sovětského původu, díky čemuž s ním Ukrajinci umí zacházet.

Opoziční poslanci kritizovali, že od ministerstva obdrželi tabulku s dary, ve které víc než tři miliardy tvoří položka "nespecifikovaný materiál". Šéf výboru a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že poslanci by se měli dozvědět vedle podrobností o hodnotě darů například i data jejich odeslání a převzetí, ale i další podrobnosti, které by je zajímaly. Poslanec SPD Radovan Vích žádal i upřesnění, z jakých skladů na Ukrajinu které materiály putovaly.

Ministerstvo nyní podrobnosti nezveřejňuje, protože jde o citlivé vojenské informace podléhající vysokému stupni utajení, uvedl Čech. Protivník by je mohl využít a dodané zbraně ničit. „Nemám nyní od ministryně mandát detailnější informace poskytnout," řekl náměstek. Zástupci ANO zmiňovali, že jako členové výboru mají na konkrétní informace nárok a v uzavřeném režimu se mohou dozvídat i utajované skutečnosti.

Branný výbor dnes vyřadil z programu body, ve kterých měla Černochová informovat o nákupech bojových vozidel pěchoty a tanků Leopard. Ministryně se z jednání omluvila. Výbor by se měl k darům na Ukrajinu i nákupům za její přítomnosti vrátit v úterý.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Válka, Ukrajina, Pomoc, ČR, Česko, materiál, Petr Čech, Jana Černochová, ODS, ANO 2011, Lubomír Metnar, Radovan Vích, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko poslalo na Ukrajinu vojenskou a humanitární pomoc za bezmála čtyři miliardy  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.