Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihomoravští hasiči kvůli bouřkám zasahovali u stovky událostí, hlavně u stromů

, aktualizováno 26. července 2021, 11:11

Jihomoravští hasiči včera večer v souvislosti s bouřkami dosud zasahovali u více než stovek událostí. Nejčastěji to jsou stromy, které spadly na silnici, hasiči také odčerpávali vodu ze zatopeného rodinného domu. Zhruba od 20:30 vyjíždějí převážně na Znojemsko, poté se bouřka přesunula na Brněnsko a do Brna, kde evidují hasiči nejvíce výjezdů.

Od 20,30 do 6,00 počítáme 103 událostí v souvislosti s počasím. Po okresech: Blanensko 7, Brno-město 34, Brno a okolí 35, Brno venkov 6, Hodonínsko 5, Vyškovsko 5, Znojemsko 8. Typem: 53x odstranění stromů, 24x odstranění různých nebezpečných stavů, 21x čerpání vody,“ informovali dnes po šesté ráno hasiči na socíální síti Twitter. 

Pro Jihomoravský kraj platí podle webu meteorologů výstraha před velmi silnými bouřkami, někdy i s přívalovými srážkami, celou noc. Pondělní ráno a dopoledne by mělo být klidné, výstraha opět platí od odpoledne až do noci na úterý. Pro Boskovice a Tišnov platí rovněž povodňová bdělost.

Bouře se vyřádila také v obcích poničených tornádem. V Moravské Nové Vsi poškodila nafukovací stan, jenž je zázemím tamní dětské lékařky. „Vítr vytrhal kolíky ze země a stan nevydržel a zmuchlal se. Snad není prasklý a bude možné jej znovu nafouknout. Nevydržely ani party stany, kde mají zázemí dobrovolníci, půjdou ale znovu postavit. Stejně jako v noci na neděli nám opět zateklo do obecního majetku, kde čekáme na dodávku krovů na opravu stropů. Plachty takové bouřky neudrží," řekl starota Marek Košut (TOP09).

Starostka Mikulčic na Hodonínsku Marta Otáhalová řekla, že voda vytopila pobočku pečovatelské služby Špitálek, kde se pracovníci úřadu přes noc snažili zmírnit škody, ale na podlaze byla voda. V Hruškách na Břeclavsku podle starosty Marka Babisze voda zatopila školu, školku i tělocvičnu, která slouží ke kulturním akcím. Bouře nenapáchala škody také v Lužicích na Hodonínsku. „Na obecním majetku bychom neměli mít potrhané plachty a nemám ani žádné hlášení od obyvatel. Vypadá to, že jsme bouři přežili v pořádku," poznamenal starosta Tomáš Klásek.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky Brno, počasí, hasiči, Jihomoravský, bouře, zásah, bouřka, strom, okres Znojmo, okres Hodonín, Brněnsko, stan, okres Blansko, okres Brno-město, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hasiči kvůli bouřkám zasahovali u stovky událostí, hlavně u stromů  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.