Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sportem ku vzpomínkám. Běh pro Paměť národa se letos poběží u Anthroposu

Letošní ročník Běhu pro Paměť národa zavede své příznivce do brněnských Pisárek. Vyznačenou trasu v parku Anthropos od zítřka zaplní běžci, chodci, jednotlivci, ale rodiny s dětmi. Výtěžek z běhu umožní natočit příběhy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu nebo disidentů.

Závodníci před startem dostanou visačku, na kterou si můžou napsat jméno oblíbené osobnosti a svůj běh tak symbolicky věnovat. Lidé nejčastěji běhají za Miladu Horákovou, válečné letce, ale i za babičku, či dědečka, kteří nepřežili koncentrační tábor. „Běžci trochu protáhnou tělo, zpříjemní si den podcastem nebo rozhlasovými příběhy z dvacátého století. Díky startovnému se nám podaří uchovat další příběhy Paměti národa pro další generace. Jako každý ročník, tak i letos, poběžím svých pomalých deset kilometrů v pražské Hvězdě, i když zvažuji, že bych vyrazil do Brna nebo Plzně,“ řekl zakladatel Paměti národa Mikuláš Kroupa.

Od čtvrtka do neděle organizátoři u Anthroposu připraví vyznačenou trasu a závodníci si vyberou běh o délce pět, deset nebo jeden symbolický kilometr. „V sobotu se chystám běžet celých deset kilometrů, ale běh beru jako sbírku na dobrou věc. Historické a válečné snímky mám ráda, takže ráda podpořím tvorbu pamětních filmů,“ prozradila studentka Kristýna Sýkorová, která poběží už podruhé. Sportovci si výkon poměří pomocí aplikace, nebo svůj čas pošlou organizátorům.

Běh, který podpoří natáčení vzpomínek pamětníků, se letos koná v devatenácti městech. Před rokem se na akci vybralo tři čtvrtě milionu korun a zúčastnilo se ho přes dva tisíce závodníků. Květnový projekt mohou finančně podpořit všichni fanoušci historických osudů, kteří mají místo závodu daleko nebo žijí v zahraničí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Paměť národa Jižní Morava

Štítky Běh pro Paměť národa, historie, sport, Paměť národa, Anthropos, Pisárky, Milada Horáková, Mikuláš Kroupa, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportem ku vzpomínkám. Běh pro Paměť národa se letos poběží u Anthroposu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.