Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Největší výstava v historii. Technické muzeum ukáže roboty z celého světa

Technické muzeum v Brně (TMB) se chystá návštěvníkům ukázat jednu z největších a nejnákladnějších výstav za svou šedesátiletou historii. Otevře se expozice ROBOT2020, která představí lidem desítky robotů z různých historických období. Exponáty navíc pochází ze všech koutů světa.

Robotická přehlídka, která odkazuje i na dílo Karla Čapka a jeho vizionářství, je exkurzí do historie – přes literaturu až k moderním a robotickým technologiím. Exponáty doputovaly do brněnského muzea z nejrůznějších částí světa. Na výstavě se podílelo více než padesát firem, umělců a odborných pracovišť.

„Vlastním autorským projektem se na této výstavě podepsal například i jeden z nejdéle působících umělců na české rapové scéně, Vladimir 518, jsou zde zastoupena také díla výtvarníků jako Krištof Kintera nebo Jaroslav Róna,“ uvedla Zuzana Doubravová z TMB.

Boj o roboty

Přehlídka robotů v technickém muzeu čeká na otevření již od prosince. Nyní v souvislosti s vládním rozvolněním na ni mohou návštěvníci zavítat po téměř půl roce. „Jedná se o největší, nejrozsáhlejší a také nejdražší výstavní projekt v celé šedesátileté éře muzea v Brně. O to více tragické pro nás všechny bylo to, že byl realizován v době největších restrikcí v návaznosti na několikaměsíční epidemiologická opatření,“ poznamenala garantka projektu Klára Šikulová. Organizátoři akce se museli potýkat s tlakem ze strany jiných muzeí, protože o roboty se mezi pracovišti vede boj a jsou atraktivním návštěvnickým tahákem.

„Velký dík patří firmám, které souhlasily s prodloužením zápůjček robotických technologií až do konce července, abychom mohli celý projekt o dva měsíce prodloužit a mohli návštěvníkům výstavu nakonec představit téměř v celém původním rozsahu,“ doplnila Šikulová.

Další tahák

Pracovníci muzea připravili technickým nadšencům kromě robotů i výstavu Vlněná elegance první republiky. „Projekt přibližuje veřejnosti výsledky dlouholetého průzkumu a konzervátorských prací, jejichž zásluhou se nám podařilo obnovit více než dvě stě originálních vzorníků brněnských textilek. Návštěvníci uvidí také stroje z brněnských továren jako barvící aparát, tkalcovský stav nebo torzo selfaktoru, což je jeden z nejúspěšnějších textilních strojů, který se bez velkých změn využíval ve všech textilkách téměř sto let,” přiblížila kurátorka Petra Mertová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ROBOT2020

Štítky technické muzeum, kultura, Brno, robot, výstava, historie, muzeum, projekt, Technické muzeum v Brně, exponát, Karel Čapek, Vladimir 518, Krištof Kintera, Jaroslav Róna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší výstava v historii. Technické muzeum ukáže roboty z celého světa  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.