Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po opravě ožije kulturní centrum Rubín, změn dozná i Makovského náměstí

Centrum kulturního a společenského života městské části Žabovřesky, které za normální situace navštěvují i lidé z širokého okolí, se po půl roce oprav znovu probouzí k životu. Změn doznal interiér nebo tamější obřadní síň. Žabovřeská radnice chystá rovněž rekonstrukci Makovského náměstí, jehož dominantou je právě kulturní dům Rubín.

S úpravami kulturáku pocházejícího ze sedmdesátých let minulého století se začalo loni. Dělníci pracovali v několika etapách, jež trvaly bezmála půl roku. V objektu se vyměňovala například elektroinstalace, výtah nebo sociální zázemí. Výrazné úpravy se týkaly hlavního sálu, jehož vnitřní část se zvýšila a místo nefunkčních projekčních a technických místností v druhém patře patře vznikla otevřená divácká galerie. Proměnu podstoupila rovněž obřadní síň, kterou po úpravách zdobí i původní historické vybavení.  

Návštěvníci se tak i nadále budou moci potěšit keramickou velkoformátovou plastikou J. Netíka z roku 1980, všimnout si původního dřevěného a pozlaceného znaku města Brna při slavnostním vstupu po schodišti do obřadní síně, či si prohlédnout stěnu s podpisy interpretů, kteří hráli v Rubínu.  Nechybí podpis nedávno zesnulé herečky Hany Maciuchové či Haliny Pawlowské,“ popsal žabovřeský místostarosta Filip Leder (KDU-ČSL).

Za rekonstrukci zaplatila radnice více než pět milionů korun, další část výdajů pokryla dotace Brna, které přispělo 12 miliony korun. Přivítat lidi chce Rubín na přelomu května a června, kdy se chystají pro veřejnost prohlídky zrekonstruovaných prostor. 

Promění i náměstí

S dokončenou rekonstrukcí Rubínu ale práce v okolí nekončí. Žabovřeská radnice připravila studii, která dá novou podobu Makovského náměstí. Na ploše pojmenované po slavném sochaři přibudou lavičky, stromy nebo květinové záhony. Úprava plochy navíc umožní pořádání kulturních akcí pro více návštěvníků. Podle Ledera je hlavní cílem projektu, aby se náměstí opticky oddělilo od rušné silnice.

Náměstí osadíme také novým odpočinkovým mobiliářem, který umístíme do stínu korun stromů, namísto stávajícího umístění na vyprahlé dlažbě náměstí,“ uvedl místostarosta, podle nějž vyjde rekonstrukce na 1,6 milionů korun. Peníze poskytlo město.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Žabovřesky,

Štítky rubín, rekonstrukce, Žabovřesky, Brno, Náměstí, obřadní síň, Makovského náměstí, Filip Leder, Hana Maciuchová, Halina Pawlowská, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po opravě ožije kulturní centrum Rubín, změn dozná i Makovského náměstí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.