Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozkvetlé koniklece lákají denně stovky lidí, pohlídají je dobrovolníci

Přírodní rezervace v Novém Lískovci se zase zbarvila do fialova. Na květy koniklece se i přes covidová opatření přichází denně podívat stovky návštěvníků, které nově ohlídají dobrovolníci. 

Kamenný vrch v brněnském Novém Lískovci je oblíbeným cílem turistů z celé republiky. Aby taky ne, jde o místo s největším výskytem koniklece velkokvětého. Na dvanácti hektarech jich běžně vykvétá až 50 tisíc. Přestože je stále ještě chladné počasí, tato fialová kráska už je v plném rozkvětu. Zima jí nevadí, přežila už i několik dob ledových. 

Nescházet z cesty

Protože jde o přírodní rezervaci, je potřeba dodržovat určitá pravidla. I když se u vchodu do parku nachází nespočet cedulí vyzývající k ohleduplnému chování, ne každý návštěvník se podle nich řídí. 

Nejvíce znát je to na lesních cestičkách. Původně úzké kamenné stezky se za posledních pět let rozšířili téměř o tři metry. A není výjimkou, že si návštěvníci vyšlapávají cesty nové. Na některých místech tak koniklec už téměř vymizel. Například dříve jedna z největších luk fialových kvítečků na Kamenném vrchu je kvůli náporu turistů sešlapaná a najedete zde pouze pár přeživších,“ sdělil Vilém Jurek, vedoucí Péče o přírodu z ekologické organizace Rezekvítek

Jurek varuje, že pokud se situace nezlepší, můžeme o vzácnou květinu přijít úplně. Aby se zapříčinilo vzniku dalších nechtěných cest, vytvořili v některých místech dřevěné příčky. Přestože se dají lehce zdolat či obejít, už se díky nim podařilo nejednu takovouto stezku odstranit. V budoucnu se podle Jurka plánují proti neukázněným výletníkům vybudovat vyvýšené chodníky. 

Stráž dobrovolníků

Kvůli současným vládním opatřením, které lidem povolují cestovat mezi okresy jen v opodstatněných důvodech, čekali správci letos menší návštěvnický zájem. Jenže sotva barevné rostliny rozkvetly, zamířily jejich půvab obdivovat davy zvědavců. Rezekvítek proto zorganizoval dozor dobrovolníků. Ti budou dohlížet, aby návštěvníci nechodili mimo vyznačená území. Přírodní rezervaci přitom bude namátkově kontrolovat i policie. 

Návštěvníky žádáme, aby skutečně zůstali pouze na cestách. Koniklece rostou hojně i okolo vyznačených tras. Zároveň by si turisté neměli s sebou vodit psi, či jezdit na kole,“ uvedl Jurek.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Rezekvítek, Brno, Příroda, Ochránci, koniklec, Kamenný vrch, přírodní rezervace, Nový Lískovec, doba ledová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozkvetlé koniklece lákají denně stovky lidí, pohlídají je dobrovolníci  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.