Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podoba kašny na Dominikánském náměstí vzejde z další architektonické soutěže

Brněnská radnice vypsala po necelých dvou letech znovu architektonickou soutěž, která dodá podobu kašně na Dominikánském náměstí. Předchozí zadání nesplnilo očekávání poroty, a tak si Brňané musí na nový vodní prvek před budovou Nové radnice ještě počkat.

O uměleckém zvelebení Dominikánského náměstí se v moravské metropoli debatuje několik let. Dokonce ani nápad na vybudování kašen není žádnou novinkou, řeší se více než deset roků. V roce 2008 dokonce magistrát vypsal architektonickou soutěž, jenže žádný z návrhů se nakonec neujal. 

Před třemi lety v souvislosti s nákladnou rekonstrukcí plochy někdejšího Rybného trhu vstoupily do hry nové nápady. Minulá koalice navrhla, že na dění na radnici dohledné socha panovníka Josefa II. Monument Habsburka v nadživotní velikosti ale odmítli Brňané ve veřejném hlasování. 

Když selhaly i snahy na přesun Merkurovy kašny ze Zelného trhu, vypsalo současné vedení města na přelomu let 2019/2020 další soutěž, z níž měly vzejít dvě kašny. Ani to nakonec nevyšlo, protože na kašnu u kostela sv. Michala nebylo dostatečné místo. Město nyní zavelelo k opakování celého procesu.

Umístit sochu Josefa II. odmítli Brňané ve veřejném hlasování v roce 2018. 

Musí to být umění 

Od nového zadání si radní slibují, že z něj vzejde jedna kašna, která bude stát ve středu prostranství. Konkrétní podobu vodního prvku nechá radnice na kreativitě architektonických a výtvarných ateliérů. 

Návrh musí respektovat význam místa se současnou funkcí shromažďovacího a společenského prostoru před sídlem samosprávy. Mezi funkční požadavky na řešení prvku patří dotváření charakteru místa, chlazení okolí, vzduchu a dlážděného povrchu náměstí v letních měsících včetně vyvolání efektu vodní mlhy,“ popsal náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti), do jehož gesce spadá i kulturní oblast. 

Město se nebrání ani nápadům, jež by zdůrazňovaly historický odkaz náměstí, tedy ryby a prodejce. „Může, ale nemusí jít o historickou reflexi původního rybného trhu, který se zde nacházel. Nový vodní prvek musí být každopádně uměleckým dílem, od kterého se očekává vysoká výtvarná úroveň,“ uvedl Koláčný.

Dílo do osmi milionů

Návrhy posoudí odborná komise letos v létě. Tvořená je osmnácti členy. Polovinu tvoří představitelé radnice a druhou část odborníci na architekturu či umění. Mezi podmínky zadání patří například to, že náklady na dílo nesmí přesáhnout více než 7,5 milionů korun. „Termín pro podání návrhů je stanoven do 30. června, zasedání soutěžní poroty očekáváme v srpnu,“ upřesnil radní pro oblast kultury Marek Fišer (Piráti).

Pokud vše půjde podle plánu a komise tentokrát vybere nějaký návrh, dočkají se Brňané uměleckého výtvoru před radnicí příští rok v září.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Architektura, Brno, Náměstí, radnice, kašna, architektonická soutěž, Dominikánské náměstí, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Habsburkové, Zelný trh (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podoba kašny na Dominikánském náměstí vzejde z další architektonické soutěže  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.