Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Použité respirátory dejte do plastového sáčku a pak odpadkového koše, radí experti

Společnost SAKO Brno, jež se specializuje na odpadové hospodářství, vydala nový manuál, jak nakládat s použitými zdravotnickými pomůckami. Nošením opotřebené respirátory, roušky a další potřeby by v žádném případě neměly končit pohozené na ulici. Podle odborníků patří do plastového sáčku a poté do odpadkového koše.

Vládní nařízení o nošení respirátorů a hlavně začátek povinného testování zaměstnanců ve firmách s sebou přineslo zvýšené množství odpadu a manipulace s ním. Společnost SAKO se proto po častých dotazech veřejnosti rozhodla sepsat pravidla, která mají předejít nesprávnému zacházení a přenosu nákazy. 

Připomínáme, že použité respirátory a samotestovací sady patří zabezpečené do směsného komunálního odpadu, pokud firmy samotné nemají například ve vlastním provozním řádu uveden jiný způsob nakládání s odpady,“ uvedl Filip Leder, předseda představenstva SAKO Brno, který je zároveň místostarostou za KDU-ČSL v městské části Žabovřesky.

Rizikové respirátory 

Podle expertů představují respirátory zdravotní riziko. Nesmí proto skončit pohozené na ulicích, parkovištích, parcích, natož volně v přírodě. Navíc za podobné jednání hrozí lidem pokuta od strážníků až ve výši 10 tisíc korun. Po osahání respirátorů si mají uživatelé vždy umýt ruce mýdlem a teplou vodu. Stejně tak v případě testovacích sad.

Nejbezpečnější způsob jejich odstranění je vložení do plastového obalu, který pevně zavážete a vhodíte do odpadkového koše nebo do černé popelnice na směsný komunální odpad. Nikdy je nevhazujte do tříděného odpadu, kde by mohly nakazit pracovníky dotřiďovací linky. Stejný způsob platí i během manipulace se sadami na samotestování,“ popsal mluvčí SAKO Michal Kačírek

Samotestovací sady, použité roušky, masky, jednorázové obleky, u kterých neasistoval zdravotnický personál, by podle pokynů Ministerstva životního prostředí měli lidé vložit do plastových pytlů o minimální tloušťce 0,2 mm. Každý igelitový pytel by se neměl plnit déle než 24 hodin. 

V Brně máme moderní zařízení na energetické využívání odpadu. Díky němu dokonale hygienizujeme a inertizujeme veškeré komunální odpady s obsahem virů, bakterií aj. mikroorganismů a bezpečně jej za vysokých teplot energeticky využíváme. Tím je zabezpečeno, že i potencionálně znečištěné odpady nebudou mít negativní dopad ne zdraví osob ani životní prostředí jako celek,“ uvedl Leder. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Covid, Respirátory, odpad, Brno, respirátor, odpadkový koš, SAKO Brno, Filip Leder, SAKO, KDU-ČSL, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Kubiš

Možná jsem se pletl, když jsem tvrdil, že obchodní domy s klimatizací jsou průser. Ona ta ventilace možná funguje směrem ven, takže ty virové částice vyfukuje do okolí. Nebo existuje markantně vyšší prodíl těžce nemocných prodavaček v populaci ? To samý strkání roušek do "do plastových pytlů o minimální tloušťce 0,2 mm". To zase někdo ve vládě "maká". Nebo existuje markantně vyšší podíl těžce nemocných popelářů v populaci ? Zřejmě ne. Je to proto, že dělají v bordelu. Tuží tak imunitu. Tužte jí taky. Pokud už imunitu nemáte, tak jí prostě nemáte (stáří, imuno-deficience z jiné příčiny). Byli-li jste často nemocní, poděkujte mamce, že pod Vámi a kolem Vás zuřivě uklízela a nevybudovali jste si imunitu. Někteří až díky COVIDu zjistí, že imunitu dost silnou prostě nemají. U starých lidí běžná věc, taky je to příčina stárnutí a smrti. U někoho mladého, kdo náhle umřel a nebo to odskákal se to stát taky může. Asi měl nedostatečnou imunitu a do teď o tom nevěděl. Případně zúženou plicnici a pucek, co vyrobil COVID. Ale to je život.

Sobota, 6. března 2021, 12:00Odpovědět

Použité respirátory dejte do plastového sáčku a pak odpadkového koše, radí experti  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.