Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podyjí čelí turistickému náporu. Strážce trápí nepořádní lidé i bezohlední cyklisté

Návštěvnost Národního parku Podyjí se loni meziročně snížila, sčítadla zaznamenala téměř půl milionů průchodů. Ochránci přírody ale ani přes mírný pokles návštěvnosti nezaznamenali méně problémů, která vysoký turistický nápor způsobuje. Jde například o problém s odpadky.

Správa národního parku instalovala na různých místech chráněného území v roce 2010 16 sčítacích zařízení. Tehdy zaznamenaly přes 300 tisíc průchodů. Například v roce 2019 to bylo téměř 400 tisíc ve dvou covidových letech 2020-21 to bylo kolem půl milionu průchodů.

Nejvytíženějším místem národního parku byla stejně jako v předchozích letech vinice Šobes. Navštívilo ji na 78 tisíc turistů, meziročně asi o pět tisíc méně. Nejméně průchodů sčítadla zaznamenala v případě Cesty Jaroslava Krejčího, loni šlo o zhruba 10 tisíc turistů, předloni to bylo asi o tisíc více. „Na všech profilech došlo k poklesu návštěvnosti s jedinou výjimkou. Profil Hardecká lávka, přechod do Rakouska, vykázal nárůst," mluvčí správy parku Radek Štěpánek. Zatímco v roce 2021 šlo o 39 tisíc průchodů, loni o 48 tisíc.

Dílčí pokles návštěvnosti bohužel neznamenal pokles problémů, který příliš velké množství návštěvníků způsobuje. „Nejpalčivější problémy trvají i nadále – neoprávněný vjezd motorových vozidel za zákaz vjezdu, neoprávněné vjezdy cyklistů na cesty určené jen pro pěší, odpadky na turistických cestách a v okolí přístřešků a pak také ilegální zakládání ohnišť," řekl Štěpánek. 

Už v covidových letech strážci v národním parku na akcích nasbírali desítky pytlů odpadu. A odnesli i desítky kilogramů dalšího odpadu, jako jsou skleněné láhve, pneumatiky a podobně. Strážci také museli zastavovat řidiče, kteří do chráněného území vjížděli auty nebo parkovali na nevhodných místech. Lidé také někdy nerespektovali pravidla pohybu po národním parku. Pěší se zase častěji vydávali mimo značené cesty do klidového území. Cyklisté zase jezdili mimo značené cyklotrasy, a tak zvyšovali erozi některých cest nebo vytvářeli nebezpečné situace pro chodce.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro široké možnosti pěší a cyklistické turistiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Grossmann

Štítky Podyjí, Národní park, Příroda, Ochránci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podyjí čelí turistickému náporu. Strážce trápí nepořádní lidé i bezohlední cyklisté  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.