Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Znojemská nemocnice si koupila moderní CT a vyměnila padesát let stará lůžka

S novou přístrojovou technikou pracují zdravotníci ve Znojmo. Tamní nemocnice obměňuje zastaralé vybavení v rámci rozsáhlé modernizace. Lékaři dostali nové CT, porodnická lůžka nebo hmotnostní spektrometr, který pomáhá identifikovat mikroorganismy.

Velká renovace, jež ve znojemské nemocnici skončí příští rok, vyjde na necelých 150 milionů korun. V rámci projektu se pořídí 266 nových lůžek, 153 přístrojů a 148 zdravotnických pomůcek. Modernizaci spolufinancuje Evropská unie. Pacienti i zdravotníci si tak budou zvykat na nový rentgen, ultrazvuky nebo porodnická lůžka. Ta nahradí původní vybavení, které v nemocnici fungovalo od 70. let minulého století.

Jako na vymodlenou změnu čekají zdravotníci také na nová pacientská lůžka a lůžka pro intenzivní péči a resuscitaci. Dosavadní vybavení je podle vedení nemocnice na hranici životnosti. Nejvíce peněz se investovalo do nového CT, za které vyměnila původní deset let starý přístroj. 

„Nemocnice byla bez této technologie pět týdnů a jen s kolegiální pomocí okolních zdravotnických zařízení, ZZS JMK a koordinace uvnitř nemocnice jsme tento týden nové CT spustili bez většího problému, za což všem patří velké díky,“ řekl k výměně ředitel nemocnice Martin Pavlík

Další novinkou, který si odborníci chválí, je hmotnostní spektrometr. Díky modernímu zařízení se zaměstnanci učí novým technologiím. Přístroj pomáhá včas stanovit původce onemocnění, což je jedním z hlavních kroků pro stanovení léčby. „Tato metoda hmotnostní spektrometrie přináší v oboru mikrobiologie rychlý a spolehlivý způsob identifikace mikroorganismů během několika minut a zkracuje tím významně tento proces o jeden až dva dny,“ vysvětlil primář Mikrobiologického oddělení Nemocnice Znojmo Michal Staněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky zdravotnictví, modernizace, nemocnice znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská nemocnice si koupila moderní CT a vyměnila padesát let stará lůžka  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.